środa, 9 października 2013

Surówka Coleslaw

Jedna z popularniejszych surówek obiadowych - Coleslaw. Podstawowym składnikiem jest szatkowana biała kapusta, często dodawana jest marchewka, jabłko lub ananas. Sos przygotowuje się z majonezu, musztardy i octu. Surówka Coleslaw wywodzi się najprawdopodobniej ze starożytnego Rzymu, skąd przeniosła się do wielu kultur Europy i świata. Nazwa wywodzi się z języka niderlandzkiego od słowa "koolsalade" co oznacza surówka z kapusty.
 
 
 
Surówka Coleslaw
 
 
Składniki na 2 porcje:
 
ćwiartka białej kapusty
mała marchewka
mała cebula
przyprawy: sól, pieprz
 
Na sos:
pół szklanki majonezu (lub jogurtu naturalnego)
2 łyżki mleka
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżka soku z cytryny
łyżka posiekanego koperku
 
Wykonanie:
 Kapustę drobno szatkujemy, solimy, odstawiamy na kilkanaście minut i odciskamy z soku. Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki sosu mieszamy razem. Do kapusty dodajemy marchew, cebulę, sos, koperek i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem schładzamy.

SMACZNEGO!
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...