poniedziałek, 14 marca 2016

Jajka faszerowane pastą z awokado i szynką

Jajka, jajka, jajka... nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Ale żeby nie było nudno proponuję  przygotować jajka z farszem z awokado i szynki. Oczywiście awokado musi być dojrzałe i miękkie, by łatwo rozgniatało się widelcem. Koperek i szczypiorek wzbogacają smak farszu i sprawiają, iż nasza przystawka robi się bardziej wiosenna. Przepis ze strony straga.pl. Polecam!






Jajka faszerowane pastą z awokado i szynką

Składniki: 

5 jajek ugotowanych na twardo, wystudzonych i obranych
pół awokado
łyżka soku z cytryny
2 plasterki szynki wieprzowej
łyżka majonezu
przyprawy: sól, pieprz
świeży szczypiorek i koperek, posiekane

Wykonanie:
Awokado pozbawiamy skórki, rozgniatamy widelcem i skrapiamy sokiem z cytryny. 
Jajka kroimy na połówki, wyjmujemy żółtka. Żółtka przekładamy do awokado, dodajemy majonez, doprawiamy solą, pieprzem i rozgniatamy wszystko widelcem. Dodajemy drobniutko pokrojoną szynkę, posiekany szczypiorek i koperek. Mieszamy. Pastą napełniamy połówki jajek i schładzamy przed podaniem. Przed podaniem dekorujemy zieleniną.

SMACZNEGO!


1 komentarz:

  1. Z awokado i szynką? Nie pomyślałam, że można zrobić jajka w ten sposób ;) pozdrawiam i zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...