poniedziałek, 7 listopada 2011

Kurczak faszerowany

Kurczak faszerowany, podany na zimno. Można go serwować bez dodatków, z sałatką lub na kanapce.Najtrudniejszą czynnością będzie tutaj "luzowanie" kurczaka czyli pozbawienie go kości. Czynność wymagająca staranności i cierpliwości. Jak zwykle wspomógł mnie Mąż i po 30 minutach miałam totalnie wyluzowanego kurczaka :)


Kurczak faszerowany

Składniki:

1 kurczak (około 1,5kg)
400g mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego)
200g pieczarek
1 cebula
1 jajko
czerstwa bułka
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ulubione zioła
2 łyżki posiekanej natki

Wykonanie:
Kurczaka pozbawiamy kości, myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy solą, papryką, ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem od środka i na zewnątrz. Kurczaka wkładamy do misko, polewamy oliwą i wstawiamy na kilka godzin (lub całą noc) do lodówki.
Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Cebulę podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy pieczarki, lekko solimy i dusimy aż woda odparuje. Studzimy. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy jajko, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, natkę, podsmażoną cebulę z pieczarkami i mieszamy. Szyjkę i końcówki udek kurczaka zawiązujemy nitką, by nadzienie nie wypływało. Jeśli skóra kurczaka w innych miejscach jest przerwana również trzeba ją związać lub spiąć wykałaczką. Farszem napełniamy kurczaka, spinamy wykałaczką. Na blaszce do pieczenia rozkładamy folię aluminiową, układamy na niej kurczaka i dokładnie owijamy folią. Kurczaka wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy godzinę po czym rozcinamy folię i pieczemy jeszcze 15 minut polewając sosem z pieczenia co kilka minut, aż się skórka zrumieni. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy w nim kurczaka na kilkanaście minut, następnie wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia. Po wystudzeniu najlepiej schłodzić go w lodówce, przed podaniem kroimy w plastry.



7 komentarzy:

  1. Napiszę tylko tyle: lubię faszerowane mięsa, a kurczaka zwłaszcza! Ładnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj z tym luzowaniem kurczaka ja mam ogromny problem, ale tak smacznie to wygląda, że chyba znów podejmę próbę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. taki kurczaczek musi smakowac swietnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj smakuje smakuje :) Luzowanie wcale łatwe nie jest, ale warto spróbować! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, kurczaczek prezentuje sie świetnie, a ja mam właśnie pytanie w związku z prezentacją, jakiego aparatu używasz do fotografowania, poniewaz masz bardzo ładne zdjęcia, czy to zasługa światła czy aparatu. |Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, używam nowego Pentax-a x90, oczywiście zawsze staram się, by przy fotografowaniu było jak najlepsze światło, bo ma to olbrzymie znaczenie. Korzystam również z programu do obróbki zdjęć Photoscape. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Bardzo chętnie poznam Waszą opinię nt przepisów. Wiem, iż okienko komentarzy jest odrobinę skomplikowane, ale nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...