poniedziałek, 9 stycznia 2012

Bogracz tradycyjny

Kolejne danie jednogarnkowe, które może zastąpić cały obiad. Mięso, warzywa i gęsty sos zaspokoją nawet największy głód :) Do bogracza można dodatkowo podać świeże pieczywo.



Bogracz tradycyjny

Składniki:

600g wołowiny lub wieprzowiny gulaszowej
2 cebule
ząbek czosnku
2 marchewki
mała pietruszka
4 duże ziemniaki
2 papryki różnokolorowe
2 duże pomidory
2 litry bulionu
przyprawy: sól, pieprz, kminek, słodka papryka (1 łyżeczka)

Wykonanie:
Cebule kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki i kminek i chwilę podsmażamy ciągle mieszając. Mięso kroimy w grubą kostkę, pomidory blanszujemy, obieramy skórkę i kroimy w drobną kostkę, marchewki, pietruszkę, ziemniaki i papryki również kroimy w kostkę. Mięso dodajemy do podsmażanej cebuli, dusimy kilka minut. Dodajemy pomidory i dusimy 10 minut. Następnie wlewamy bulion i dusimy godzinę. Dodajemy marchew, pietruszkę, gotujemy 15 minut, dokładamy ziemniaki i paprykę i całość gotujemy,  aż mięso i warzywa zmiękną. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.


    12 komentarzy:

    1. ojj bardzo lubię takie dania;) bardzo apetyczne zdjęcia;)

      OdpowiedzUsuń
    2. Wszystko fajnie tylko mi zawsze przy takich daniach za bardzo miekna warzywa a mieso jest nadal twarde.Przeciez mieso potrzebuje wiecej czasu niz jarzyny, dlatego dodaje je dopiero gdy mieso juz jest miękkwe a nie jak tutaj w przepisie 10 minut po miesie

      OdpowiedzUsuń
    3. słuszna uwaga . mięso zwłaszcza wołowe gotujemy przynajmniej 40 mimut i potem można włożyć jarzyny i ok. pół godz gotować wszystko razem

      OdpowiedzUsuń
    4. Ja robię bogracz na odtłuszczonej łopatce z Lidla a zamiast pomidorów dodaję przecier,zupka wychodzi super.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Bogracza nigdy się nie robi wyłącznie z wieprzowiny. A dodawanie przecieru zamiast pomidorów to porażka. Robisz Olu świnię w pomidorach, a nie bogracza.

        W przepisie powyżej jest źle określony czas, brakuje kluseczek, a smażymy wyłącznie na dobrym smalcu.

        Usuń
      2. A czy to nie oczywiste , że je się bogracz z kluskami :D

        Usuń
      3. nieoczywiste*

        Usuń
    5. Fakt, czas jest troszkę za krótki, choć zdarzało mi się takie mięsko, które "dochodziło" w godzinę. Co do smażenia to każdy ma swoje preferencje, u Nas dawno zrezygnowaliśmy ze smalcu, byc może z uszczerbkiem dla smaku, ale na pewno z korzyścią dla żołądka :) Bogracza nie koniecznie trzeba podawać z kluseczkami, choć u Nas często podajemy właśnie w tej formie. Pozdrawiam!

      OdpowiedzUsuń
    6. Potrawa "bogracz"? I to jeszcze "bogracz tradycyjny"? A może do tego ktoś dopowie że to danie węgierskie... Nie ma czegoś takiego jak bogracz - Polacy wymyślili sobie to rzekomo węgierskie danie. Bogracz (bogracs) to garnek w którym na wolnym ogniu (ognisku) Węgrzy przygotowują np gulasz, zupę rybną i inne.

      OdpowiedzUsuń
    7. W poście "Bogracz z lanym ciastem" wyjaśniłam co oznacza słowo "bogracz", co nie zmienia fakt,u iż taka potrawa występuje u Nas i oznacza zupę gulaszową. Pozdrawiam!

      OdpowiedzUsuń
    8. Ja dałem wołowinę bo ma ładniejszy zapach.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Wołowina ma okropny zapach! Ale za to idealnie pasujący do bogracza ;)

        Usuń

    Bardzo chętnie poznam Waszą opinię nt przepisów. Wiem, iż okienko komentarzy jest odrobinę skomplikowane, ale nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...