środa, 24 lipca 2013

Zapiekanka warzywna ze słonecznikiem

Smaczna zapiekanka z ziarnami słonecznika i warzywami. Sycąca, ale nie zapychająca. Zamiast majonezu można użyć jogurtu greckiego. Polecam!


Zapiekanka warzywna ze słonecznikiem

Składniki na formę 15x22cm:

kilka różyczek brokuła
kilka różyczek kalafiora
pół puszki kukurydzy
kilka plasterków szynki wędzonej
4 łyżki ziaren słonecznika
100g startego żółtego sera
4 łyżki majonezu
ząbek czosnku
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
świeży koperek do dekoracji

Wykonanie: 
Różyczki brokuła i kalafiora gotujemy około 3 minut w osolonej wodzie. Osączamy. Szynkę kroimy w paseczki, kukurydzę osączamy. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni do zrumienienia, cały czas mieszając. Brokuł i kalafior przekładamy do miski, dodajemy kukurydzę, szynkę i słonecznik (łyżkę zostawiamy do dekoracji) i delikatnie mieszamy. Całość przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.


Majonez mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami, mieszamy. Sosem polewamy wierzch zapiekanki i posypujemy startym serem. Danie zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach. Przed podaniem dekorujemy prażonym słonecznikiem i zieleniną. 


SMACZNEGO!

Akcja: "Kukurydziane wariacje II"

4 komentarze:

  1. świetny pomysł:) na pewno smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna zapiekanka! Zdrowa - bo warzywa i słonecznik, ale też pożywna... pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi się dodatek slonecznika ;)


    PS. Wielkie dzięki za udział w akcji "Kukurydziane Wariacje II". ;) I zapraszam do dodawania kolejnych przepisów ;).

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobre, ale rozwaliło mi sie kompletnie przy nakladaniu. Nastepnym razem zrobie chociaz 2 warstwy i miedzy nie też dam ser. Może będzie lepiej.|
    J,

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...