środa, 6 kwietnia 2011

Zapiekana ryba

Ryba z suszonymi śliwkami

Składniki:
70 dkg filetów z mintaja, dorsza lub morszczuka
3 duże ziemniaki
2-3 marchewki
kawałek selera
cebula
ząbek czosnku
sok z cytryny + 1 łyżeczka otartej skórki
3 łyżki śmietany
pół szklanki soku pomidorowego lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego rozpuszczonego w pół szklanki wody
przyprawy: sól, pieprz
natka pietruszki
10 dkg suszonych śliwek
kilka łyżek mąki
olej

Wykonanie:
Filety skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem i odstawić na kilkanaście minut. Warzywa obrać. Ziemniaki i marchew pokroić w cienkie plastry, cebulę w kostkę, seler w słupki. Czosnek drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, wrzucić ziemniaki i chwilę smażyć na mocnym ogniu delikatnie mieszając. Po chwili dodać czosnek, cebulę, marchew i seler, przyprawić solą i pieprzem i smażyć kilka minut na mocnym ogniu. Na koniec posypać otartą skórką  z cytryny. Warzywa przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Ryby podzielić na mniejsze kawałki, obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor. Przełożyć na warzywa. Śmietanę wymieszać z sokiem pomidorowym (lub koncentratem z wodą), lekko przyprawić solą. tak powstałym sosem zalać ryby i warzywa. Wierzch posypać pokrojonymi śliwkami. Zapiekać 20 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypać natką. 

Muffiny pomarańczowe z migdałami

Składniki:
7 dkg stopionego masła lub margaryny
100ml soku wyciśniętego z pomarańczy
100ml mleka
1 jajko
25 dkg mąki
3 łyżki zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
7 dkg cukru
otarta skórka z 1 pomarańczy

Wykonanie:
Mleko mieszamy z sokiem z pomarańczy, jajkiem i przestudzonym masłem lub margaryną. W osobnej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, 2 łyżki migdałów oraz skórkę z pomarańczy. Sucha składniki łączymy z płynnymi i dobrze mieszamy. Foremkę do muffin wykładamy papilotkami (u mnie papier do pieczenia wysmarowany tłuszczem), do foremek nakładamy ciasto (do wysokości 3/4). Wierzch lekko posypujemy pozostałymi migdałami (do dekoracji można użyć również płatków migdałowych). Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...