środa, 26 marca 2014

Drobiowy przysmak z bakaliami

Kolejny wyrób z praski Singiel. Wielkościowo praska idealnie sprawdza się jak dla Naszej Rodziny. Przygotowywanie domowych wędlin z tym urządzeniem jest naprawdę szybkie i banalnie proste. A pomysłów na domowe wyroby wciąż przybywa :)
Dzisiaj polecam drobiową wędlinę z mnóstwem bakalii, które uwielbiamy. Po prostu palce lizać :)


 
 
Drobiowy przysmak z bakaliami
 
Składniki:
 
800g mięsa mielonego drobiowego (indyk, kurczak)
garść suszonych moreli pokrojonych w kostkę
garść rodzynek
łyżeczka soli peklującej Peklosmaczek
łyżeczka przyprawy Ormiańska
100ml wody
łyżeczka żelatyny (opcjonalnie)
 
Wykonanie:
 
Mięso przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, wodę i żelatynę i dokładnie wyrabiamy ręką, aż woda się wchłonie. Na koniec dodajemy bakalie i mieszamy. Masę przekładamy do praski, zamykamy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Następnie parzymy około 60-80 minut (na dno garnka wkładamy kawałek ręcznika papierowego, woda na granicy wrzenia). Po tym czasie praskę wyjmujemy z wody i odstawiamy do wystudzenia.
 
SMACZNEGO!
 
 


2 komentarze:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...