piątek, 1 kwietnia 2011

Pulpeciki zapiekane

Pulpeciki zapiekane

Składniki na 4 porcje:
40 dkg mięsa mielonego (u mnie drobiowo - wieprzowe)
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
puszka pomidorów w zalewie
mała puszka groszku lub 2 garści groszku mrożonego
1 cebula
przyprawy: sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia
starta mozzarella
natka pietruszki

Wykonanie:
Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, 2 łyżki posiekanej natki, przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Z masy formujemy małe pulpeciki, układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.

W niedużym rondelku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy pomidory w puszce wraz z zalewą (jeśli są w całości pokroić je w kostkę). Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy tymianek, oregano i bazylię. Można dodać łyżę przecieru pomidorowego. Gotujemy kilka minut. Do sosu dodajemy groszek (jeśli z puszki to osączony  z zalewy). Mieszamy i powstałym sosem zalewamy pulpety.
Zapiekamy około 25 minut w 180-200 stopniach. 5 minut przed końcem wierzch posypujemy startą mozzarellą. Podajemy z kuskusem, ryżem lub ziemniaczkami z wody.

W TV na okrągło lecą reklamy pysznych kąsków kurczaka z sosem. Tak  nabrałam na nie ochoty, że w końcu zrobiłam, ale takie domowe,  nie z torebki. Oto efekt.

Kąski kurczaka z sosem miodowo-musztardowym

Składniki:
2 piersi z kurczaka
pół opakowania paluszków solonych
1 jajko
mąka do panierowania
przyprawy: sól, przyprawa do kurczaka

Sos:
2 łyżki ketchupu (pikantny czy łagodny zależy od preferencji)
2 łyżki musztardy stołowej
1 łyżka miodu

Wykonanie:
Kurczak: Piersi myjemy, kroimy wzdłuż na paski ok 2cm szerokości. Przyprawiamy solą, przyprawą, odstawiamy na kilkanaście minut. Paluszki rozdrabniamy (ja użyłam blendera, można wsypać do woreczka i rozdrobnić wałkiem). Kawałki kurczaka panierujemy w mące, jajku oraz panierce z paluszków. Smażymy na rozgrzanym oleju, osączamy na rzeczniku papierowym.
Sos: musztardę, ketchup i miód mieszamy razem.
Kąski maczamy w sosie i zajadamy z apetytem. Polecam!!!
 

2 komentarze:

  1. Panierka z paluszków, genialne, bo proste a jakie innowacyjne ;) Ja robiłam na tej samej zasadzie ale w panierce z chipsów paprykowych.
    ami

    OdpowiedzUsuń
  2. O takiej panierce jeszcze nie słyszałam, bardzo ciekawe ...

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...