Terrina to tradycyjna francuska przystawka podawana na zimno. Terrina mięsna przypomina pasztet, ale przygotowuje się też terriny z warzywami, łososiem i innymi składnikami bez pieczenia. Dzisiaj u mnie terrina z jajkiem, warzywami i szynką jako propozycja na Wielkanoc. Konsystencją przypomina galaretkę, możemy ją przygotować zamiast tradycyjnego pasztetu. Przepis ze strony straga.pl
Terrina z jajkiem i warzywami
Składniki na keksówkę
4 jajka, ugotowane na twardo
200g mieszanki marchew z groszkiem, mrożonej
4 łyżki kukurydzy konserwowej
100g szynki wieprzowej, pokrojonej w kostkę
100ml śmietanki kremówki
5 łyżeczek żelatyny
150ml bulionu warzywnego
4 łyżki majonezu lub sosu majonezowego ziołowego z czosnkiem
przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
Marchew z groszkiem wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę, gotujemy około 5 minut, odsączamy i przelewamy zimną wodą. Warzywa z szynką łączymy w misce.
Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, zostawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia żelatyny (uważając, by się nie zagotowała). Żelatynę łączymy z gorącym bulionem i odstawiamy do wystudzenia.
Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy do połączenia składników. Wlewamy zimny bulion z żelatyną i mieszamy.
Keksówkę wykładamy folią spożywczą. Na środku układamy jajka, wokół wykładamy warzywa z szynką. Całość zalewamy masą śmietanową i wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin. Gotową terrinę kroimy w 1cm plastry.
SMACZNEGO!
witam bardzo smacznie to wygląda http://moje-wyroby.blog.pl/pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale, nigdy czegoś podobnego nie robiłam, będę musiała spróbować w końcu
OdpowiedzUsuńAle pysznie.. i tak świeżo!
OdpowiedzUsuńSuperancko się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń