środa, 22 maja 2013

Babeczki z kremem cytrynowym i owocami

Wczoraj był lemon curd, a dzisiaj propozycja z czym go podać. Pyszne kruche babeczki napełnione kremem, udekorowane owocami. Można je również podać z bitą śmietaną lub udekorować pisakami lukrowymi. Polecam!



Babeczki z kremem cytrynowym i owocami

Składniki na około 30 babeczek:

Na babeczki:
300g mąki
200g zimnego masła
50g cukru pudru
2 żółtka
1 jajko
szczypta soli

Dodatkowo: 
krem cytrynowy z przepisu tutaj
owoce do dekoracji (u mnie mrożone maliny)

Wykonanie:
Babeczki: wszystkie składniki zagniatamy szybko w gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce godzinę. Następnie rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm, szklanką wycinamy koła (trzeba dopasować tak, by wielkość wyciętych kółek przykryła dno i boki foremek). Ciastem wyklejamy foremki na babeczki (foremki można lekko natłuścić, ja tego nie robiłam). Ciasto na dnie foremek nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut (aż będą złote). Po upieczeniu babeczki wyjmujemy z foremek i zostawiamy do wystudzenia.


Babeczki napełniamy kremem cytrynowym, dekorujemy owocami.

SMACZNEGO!




Akcja: "Pomysły na wykorzystanie żółtek"

2 komentarze:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...