czwartek, 14 kwietnia 2011

Wielkanoc

Święta wielkanocne tuż, tuż! Przejrzałam różne przepisy na świąteczne potrawy i zainteresowały mnie te na jajka wielkanocne. Jajka faszerowane pieczarkami oraz jajka z pomidorami w formie koreczków na pewno urozmaicą świąteczny stół.

Jajka faszerowane pieczarkami

Składniki:
4 jajka
2 pieczarki
2 łyżki majonezu
przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Kroimy je wzdłuż na pół i wyjmujemy żółtka. Żółtka przekładamy do miseczki, ugniatamy widelcem. Pieczarki drobniutko kroimy, dodajemy do żółtek, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez. Połówki jajek napełniamy farszem i podajemy. Smacznego!!



Jajka z pomidorami 

Składniki:
4 jajka 
2 pomidory (małe)
listki bazylii

Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Kroimy je na grube plastry. Podobnie pomidory. Na wykałaczkę nabijamy kolejno pomidora - jajo. Pomiędzy można włożyć listki bazylii.


2 komentarze:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...