Jakiś czas temu rozpoczęliśmy już sezon grillowy. Przygotowaliśmy shish-kebaby i zrobiły prawdziwą furorę!! Shish - kebab jest odmianą kebaba, wywodzącego się z krajów arabskich. Po turecku shish-kebab oznacza pieczone mięso na szpikulcu czyli szaszłyk. Może to być pieczone mięso mielone lub pieczone nieduże kawałki. Polecam!!!
Shish-kebaby
Składniki na około 6-8 szt:
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego (można użyć wołowego lub mieszanego)
2 jajka
bułka tarta
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do Kebaba
patyczki do szaszłyków
Wykonanie:
Mięso wrzucamy do miski, przyprawiamy 2 łyżeczkami przyprawy Kebab, solą i pieprzem. Dodajemy jajka i 3-4 łyżki bułki tartej i dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie z mięsa formujemy cienkie, długie wałeczki, każdy nabijamy na patyczek. Tak przygotowane mięso można od razu kłaść na grilla. Można również usmażyć wcześniej na patelni na rumiano, a następnie odgrzewać na grillu. Ja podawałam z sosem Tzatzyki.
Shish-kebaby
Składniki na około 6-8 szt:
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego (można użyć wołowego lub mieszanego)
2 jajka
bułka tarta
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do Kebaba
patyczki do szaszłyków
Wykonanie:
Mięso wrzucamy do miski, przyprawiamy 2 łyżeczkami przyprawy Kebab, solą i pieprzem. Dodajemy jajka i 3-4 łyżki bułki tartej i dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie z mięsa formujemy cienkie, długie wałeczki, każdy nabijamy na patyczek. Tak przygotowane mięso można od razu kłaść na grilla. Można również usmażyć wcześniej na patelni na rumiano, a następnie odgrzewać na grillu. Ja podawałam z sosem Tzatzyki.
Wszystko ok. Tylko po co to jajko i bułka tarta ?? przeciez to nie mielone. Jeżeli nie chcesz żeby sie rozwalały na patyczkach to przed grillowaniem przymroź je w zamrażalniku. Dodaj jeszcze drobno posiekaną natkę pietruszki, świeży czosnek. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńto nie jest shish to wyglada jak kofta
OdpowiedzUsuń