czwartek, 14 kwietnia 2011

Shish - kebaby

Jakiś czas temu rozpoczęliśmy już sezon grillowy. Przygotowaliśmy shish-kebaby i zrobiły prawdziwą furorę!! Shish - kebab jest odmianą kebaba, wywodzącego się z krajów arabskich. Po turecku shish-kebab oznacza pieczone mięso na szpikulcu czyli szaszłyk. Może to być pieczone mięso mielone lub pieczone nieduże kawałki. Polecam!!!

Shish-kebaby

Składniki na około 6-8 szt:

0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego (można użyć wołowego lub mieszanego)
2 jajka
bułka tarta
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do Kebaba
patyczki do szaszłyków

Wykonanie:
Mięso wrzucamy do miski, przyprawiamy 2 łyżeczkami przyprawy Kebab, solą i pieprzem. Dodajemy jajka i 3-4 łyżki bułki tartej i dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie z mięsa formujemy cienkie, długie wałeczki, każdy nabijamy na patyczek. Tak przygotowane mięso można od razu kłaść na grilla. Można również usmażyć wcześniej na patelni na rumiano, a następnie odgrzewać na grillu. Ja podawałam z sosem Tzatzyki.

2 komentarze:

  1. Wszystko ok. Tylko po co to jajko i bułka tarta ?? przeciez to nie mielone. Jeżeli nie chcesz żeby sie rozwalały na patyczkach to przed grillowaniem przymroź je w zamrażalniku. Dodaj jeszcze drobno posiekaną natkę pietruszki, świeży czosnek. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. to nie jest shish to wyglada jak kofta

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...