piątek, 15 listopada 2013

Nalewka Bożonarodzeniowa

 U mnie zapachniało już Świętami. Zostało nam jeszcze 6 tygodni, ale niektóre przygotowania zaczynamy właśnie teraz. I odliczamy. Dzisiaj przygotowałam nalewkę świąteczną, z bakaliami przyprawami i pomarańczą. Nalewka będzie leżakować do świąt, ale już czuję jej zapach i smak. Polecam!
 
 
 
Nalewka Bożonarodzeniowa
 
Składniki:
 
500ml wódki 40%
100ml spirytusu lub ciemnego rumu
50g rodzynek
100g suszonej żurawiny (u mnie żurawina z wiśnią)
100g orzechów włoskich
100g daktyli bez pestek
100g suszonej śliwki
100g suszonych moreli
5 goździków
kawałek laski cynamonu (lub łyżeczka cynamonu w proszku)
1 pomarańcza
100g brązowego cukru
 
Wykonanie:
 
Cukier wsypujemy do rondelka, wlewamy szklankę wódki i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż się rozpuści (nie zagotowujemy). Zdejmujemy z palnika, po przestudzeniu wlewamy pozostały alkohol i mieszamy.
Pomarańczę dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie kroimy na grubsze plastry.
W słoiku lub innym szklanym naczyniu układamy warstwami składniki, ostatnią warstwę powinny stanowić plastry pomarańczy. Całość zalewamy alkoholem. Naczynie zakręcamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 4-6 tygodni w ciepłe miejsce. Jeśli bakalie "wypiją" trochę alkoholu należy go uzupełnić. Następnie filtrujemy przez gazę i przelewamy do butelek. Możemy od razu spożywać lub pozwolić nalewce jeszcze "dojrzeć" przez kilka tygodni.
 
 

 
 
Źródło: nalewka.

14 komentarzy:

  1. jutro robie :) dzieki za przepis !aga

    OdpowiedzUsuń
  2. Cała przyjemność po mojej stronie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. czy słój należy zakręcić i wtedy przykryć ściereczką ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Na wieczorne jesienne chwile :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Można zakręcić lub przykryć ściereczką bez zakrętki. Najlepiej zakryć cały słój ściereczką lub trzymać go w ciemnym miejscu, gdyż światło może mieć wpływ na kolor nalewki.

    OdpowiedzUsuń
  6. robię w przyszłym tygodniu i taką nalewkę bedę miała na prezent dla rodziców:) Paulinko,a co robisz po zlaniu nalewki z owocami i orzechami?Używasz do czegoś czy one już są tylko do wyrzucenia?

    OdpowiedzUsuń
  7. Bakalie jak najbardziej można wykorzystać do ciast lub deserów (keksy, lody). Można włożyć je do słoiczka i przechowywać w lodówce wykorzystując w miarę potrzeb. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzięki Paulinko za odpowiedź.Mam jeszcze jedno pytanie,czy zamiast 100 ml spirytusu lub rumu mogę dać po prostu 600 ml wódki 40%??

    OdpowiedzUsuń
  9. Chodzi o to, że najlepsza nalewka wychodzi na 50% alkoholu, dlatego trzeba dodać spirytus lub wysokoprocentowy rum. Ale na wódce również się uda. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam jedno tylko pytanie. Czy przez ściereczkę nie "uciekną" procenty.

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam, ściereczką zakrywamy słoik, gdyż światło może mieć wpływ na kolor nalewki. Natomiast słoik / naczynie zakręcamy. Już dokładniej precyzuje w tekście.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Już zapisałam składniki, jutro lecimy je kupić a wieczorem "nastawiam" nalewkę, żeby dobrze dojrzała do BN. Dzięki za przepis. Bakalie z nalewki wykorzystam do zrobienia "pijanego" sylwestrowego keksa. Dam znać czy wyszedł dobry.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co racja to racja, do świąt raptem 11 tygodni. W tym tygodniu też nastawię nalewkę :)

      Usuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...