sobota, 11 stycznia 2014

Ryba w cieście francuskim

Delikatna i soczysta ryba w chrupiącym cieście francuskim na pewno skusi każdego. Ja użyłam dorsza, można wykorzystać każdą białą rybę. Wykonanie proste i szybkie, do tego surówka i ziemniaczki lub frytki i sycący obiad gotowy. Polecam!
 
 
 
Ryba w cieście francuskim
 
Składniki na 4 porcje:
 
opakowanie ciasta francuskiego
4 kawałki białej ryby
przyprawy: sól, przyprawa do ryb lub pieprz cytrynowy
sok z połowy cytryny
 
Wykonanie:
Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą, pieprzem cytrynowym lub przyprawą do ryb oraz łyżką oliwy. Wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki. Ciasto francuskie kroimy na 4 prostokąty. Każdy nacinamy z jednej i drugiej strony w paseczki wzdłuż dłuższych boków zostawiając 3cm w środku. Na środku układamy rybę, zakładamy paseczki raz z jednej raz z drugiej strony. Ryby układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 20-25 minut w 200 stopniach, aż do zrumienienia ciasta.
 
SMACZNEGO!
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...