wtorek, 22 września 2015

Likier Kukułka

Dzisiaj polecam ekspresowy likier o smaku znanych cukierków Kukułka. Prostota przepisu na pewno zachęci Was do jego przygotowania. Cukierki wystarczy zalać alkoholem i po 1 dniu likier jest gotowy. Trochę czasu zajmie nam filtracja likieru, ale po tym procesie uzyskamy likier o pięknym, bursztynowym kolorze i zachwycającym smaku. Likier można pic bez dodatków lub w postaci drinków w połączeniu z sokiem bananowym i pomarańczowym (40 ml likieru, po 80 ml każdego soku). Polecam!




Likier Kukułka

Składniki:

300g cukierków Kukułka
0,5 l wódki

Wykonanie:
Cukierki umieszczamy w słoju, zalewamy alkoholem. Zakręcamy i odstawiamy do czasu aż cukierki się rozpuszczą (potrząsamy co jakiś czas słojem, by cukierki szybciej się rozpuściły). U mnie cukierki rozpuściły się już po 24 godzinach. Następnie likier filtrujemy przez filtry do kawy. Likier jest od razu gotowy do spożycia.

SMACZNEGO!


2 komentarze:

  1. Pamietam, ze jako dziecko kochalam kukułki :) pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam ze spirytusu, a proporcje robiłam tak na "oko", ale muszę przyznać, że jest pyszny i o wiele lepiej się prezentuje po przefiltrowaniu. polecam przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...