Żytni chleb z dużą ilością ziaren dyni, słonecznika i siemienia lnianego. Chrupiąca skórka, wilgotny i zwarty miąższ.
Chleb z dynią
Składniki na 2 małe bochenki:
Na zaczyn:
15g drożdży
300ml letniej wody
150g mąki pszennej (typ 550 lub 750)
Ciasto właściwe:
zaczyn jw
200g mąki żytniej jasnej (typ 720)
75g mąki żytniej razowej
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki nasion dyni
3 łyżki ziaren słonecznika
20g aktywnego zakwasu żytniego
10g soli
łyżka roztopionego masła
Wykonanie:
Zaczyn: drożdże rozpuszczamy w wodzie, mieszamy z mąką. Zaczyn odstawiamy na godzinę, aby zaczął fermentować.
Ciasto właściwe: wszystkie składniki łączymy z zaczynem i zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut i ponownie lekko wyrabiamy. Z ciasta formujemy 2 bochenki i układamy na natłuszczonej blaszce. Pozostawiamy je do wyrośnięcia, aż podwoją objętość.
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Chlebki wstawiamy do nagrzanego piekarnika, dno piekarnika spryskujemy wodą. Temperaturę obniżamy do 200 stopni i pieczemy około 25 minut. Studzimy na kratce.
15g drożdży
300ml letniej wody
150g mąki pszennej (typ 550 lub 750)
Ciasto właściwe:
zaczyn jw
200g mąki żytniej jasnej (typ 720)
75g mąki żytniej razowej
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki nasion dyni
3 łyżki ziaren słonecznika
20g aktywnego zakwasu żytniego
10g soli
łyżka roztopionego masła
Wykonanie:
Zaczyn: drożdże rozpuszczamy w wodzie, mieszamy z mąką. Zaczyn odstawiamy na godzinę, aby zaczął fermentować.
Ciasto właściwe: wszystkie składniki łączymy z zaczynem i zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut i ponownie lekko wyrabiamy. Z ciasta formujemy 2 bochenki i układamy na natłuszczonej blaszce. Pozostawiamy je do wyrośnięcia, aż podwoją objętość.
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Chlebki wstawiamy do nagrzanego piekarnika, dno piekarnika spryskujemy wodą. Temperaturę obniżamy do 200 stopni i pieczemy około 25 minut. Studzimy na kratce.
Mmm bardzo bym chciała sobie taki przyrządzić :) Pozdrawiam i zapraszam na nową notkę do mnie ;)
OdpowiedzUsuńoho muszę wstawić nowy zakwas, wygląda pysznie, uwielbiam dynię, coraz częściej tu zaglądam i zostanę na dłużej :D
OdpowiedzUsuń