Ciekawe połączenie placuszków ziemniaczanych z wędzonym łososiem. Potrawę podaje się jako przekąskę. Mówi się, iż wędzone ryby na placuszkach ziemniaczanych podawane były na królewskim ślubie Williama i Kate :) Warto spróbować!!
Placuszki ziemniaczane z wędzonym łososiem
Składniki na 4 porcje:
Na placuszki:
0,5 kg ziemniaków + łyżka masła + 2 łyżki mleka
1 jajko
1 cebula
łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki mąki
przyprawy: sól, pieprz
kilka łyżek bułki tartej
łosoś wędzony w plasterkach (około 150g)
natka pietruszki lub koperek do dekoracji
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i tłuczemy z masłem i mlekiem na puree. Studzimy. Następnie do ziemniaków dodajemy jajko, cebulę startą na tarce o grubych oczkach, sok z cytryny, sól, pieprz oraz mąkę. Mieszamy. Powinno powstać zwarte ciasto (jeśli będzie zbyt rzadkie dodać więcej mąki). Z masy rękami formujemy nieduże, płaskie placuszki, każdy obtaczamy w bułce i smażymy na złoty kolor na oleju. Na każdym placuszku układamy plaster łososia zwinięty w rulon, dekorujemy natką (koperkiem).
Rogaliki drożdżowe z makiem
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
3 dkg drożdży
niepełna szklanka mleka
7 dkg masła
4 łyżeczki cukru
2 jajka
łyżeczka soli
pół puszki masy makowej, u mnie Bakalland
Wykonanie:
Drożdże rozprowadzamy 2 łyżkami ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru oraz 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Masło topimy. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, roztrzepane widelcem jajka, wlewamy ciepłe mleko i przestudzone masło oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto (ja po zmieszaniu składników wyłożyłam ciasto na stolnicę i wyrabiałam rękami). Gdy stanie się gładkie i elastyczne wkładamy do miski i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na grubość 3-5 mm na kształt koła. Kroimy na 8 trójkątów jak pizzę. Na każdy trójkąt nakładamy masę makową, zwijamy od szerszego końca. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Rogaliki zostawiamy jeszcze kilkanaście minut do wyrośnięcia, pieczemy około 20 minut w 190 stopniach.
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
3 dkg drożdży
niepełna szklanka mleka
7 dkg masła
4 łyżeczki cukru
2 jajka
łyżeczka soli
pół puszki masy makowej, u mnie Bakalland
Wykonanie:
Drożdże rozprowadzamy 2 łyżkami ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru oraz 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Masło topimy. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, roztrzepane widelcem jajka, wlewamy ciepłe mleko i przestudzone masło oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto (ja po zmieszaniu składników wyłożyłam ciasto na stolnicę i wyrabiałam rękami). Gdy stanie się gładkie i elastyczne wkładamy do miski i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na grubość 3-5 mm na kształt koła. Kroimy na 8 trójkątów jak pizzę. Na każdy trójkąt nakładamy masę makową, zwijamy od szerszego końca. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Rogaliki zostawiamy jeszcze kilkanaście minut do wyrośnięcia, pieczemy około 20 minut w 190 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.