sobota, 27 lutego 2016

Cytrynowiec

Lekkie, orzeźwiające ciasto cytrynowe z cytrynową masą budyniową oraz lekką cytrynową pianką. Zamiast biszkoptu możemy użyć gotowych okrągłych lub podłużnych biszkopcików, wtedy ciasto będzie bez pieczenia. Wierzch można udekorować polewą kakaową lub roztopioną czekoladą, u mnie skromna dekoracja z masy cytrynowo - śmietankowej. Polecam!



Cytrynowiec

Składniki na blaszkę 25x33cm:

Na biszkopt:
5 jaj
niepełna szklanka cukru kryształu
niepełna szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę cytrynową:
pół szklanki soku z cytryny
2 budynie śmietankowe
200g cukru
250g margaryny

Na masę śmietankowo-cytrynową:
0,5 l śmietany kremówki 30%
1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 250ml wody

Do nasączenia:
pół szklanki przegotowanej i wystudzonej wody
łyżka cukru
2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:
opakowanie herbatników


Wykonanie:

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodajemy cukier, następnie po 1 żółtku. Na koniec powoli dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę (u mnie 25x33cm) wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy około 20 minut w 160-170 stopniach. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku. Wystudzony biszkopt wyjmujemy z blaszki, zdejmujemy papier i wkładamy z powrotem do formy. Biszkopt nasączamy wodą zmieszaną z cukrem i sokiem z cytryny.

Masa cytrynowa: sok z cytryny uzupełniamy wodą do objętości 500ml. Z tego odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem. W odstawionej połowie szklanki płynu rozpuszczamy budynie, wlewamy na gotującą się wodę z cukrem. Mieszamy energicznie około minuty, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy z palnika, odstawiamy do wystudzenia.  Margarynę ucieramy na jasny, puszysty krem. Dodajemy po łyżce budyń i ucieramy na puszystą masę. Masę wykładamy na nasączony biszkopt, wyrównujemy.

Masa śmietankowo-cytrynowa: kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę  i dobrze miksujemy. Z masy odkładamy kilka łyżek do dekoracji, resztę wykładamy na ciasto, wyrównujemy i wstawiamy na kilka minut do stężenia do lodówki. Następnie na wierzchu układamy herbatniki, dekorujemy pozostawioną masą śmietankową przełożoną do szprycy, Chłodzimy kilka godzin.

SMACZNEGO!



9 komentarzy:

  1. Lubię takie ciasta :) Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam to ciasto już kilka razy i naprawdę jest godne polecenia. Smakuje równie dobrze jak wygląda :) Pozdrawiam serdecznie, z przyjemnością zaglądam na Pani blog.

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie robiłam, muszę kiedyś wypróbować przepis :) wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam ciasto genialne robie trochę inną wersję ale sam smak pomimo tego że nie przepadam za ciastami cytrynowymi jest genialny. a oto moja wersja polecam zrobić na próbę ;) biszkopt z 4 jajek, masa cytrynowa:2 budynie śmietankowe, 1/2litra mleka, 1 galaretka cytrynowa, 250g margaryny Kasia lub masła roślinnego,2 jajka, 2 cytryny- budynie ugotować w 1/2 l mleka i do gorącego wsypać galaretkę w proszku wymieszaći wystudzić, margarynę utrzeć z żółtkami i dalej ucierając dodawać porcjami budyń do masy dodać ubite na sztywno białka i sok z cytryny do smaku. masę wyłożyć na biszkopt
    Ubić na sztywno 750ml kremówki dodać cukier puder do smaku i 3 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny wymieszać i wyłożyć na masę budyniową
    na kremówkę herbatniki najlepiej typu be-be (są bardziej podzielne)i całość polukrować lukrem cytrynowym (cukier puder plus sok z cytryny) odstawić na parę godzin. a dalej tak jak u pani palce lizać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie sprawdzę taką wersję :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Ciasto jest genialne. Ja wylewam na herbatniki białą czekoladę :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo smacznie. Chętnie bym się poczęstowała kawałkiem :)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...