sobota, 27 lutego 2016

Cytrynowiec

Lekkie, orzeźwiające ciasto cytrynowe z cytrynową masą budyniową oraz lekką cytrynową pianką. Zamiast biszkoptu możemy użyć gotowych okrągłych lub podłużnych biszkopcików, wtedy ciasto będzie bez pieczenia. Wierzch można udekorować polewą kakaową lub roztopioną czekoladą, u mnie skromna dekoracja z masy cytrynowo - śmietankowej. Polecam!



Cytrynowiec

Składniki na blaszkę 25x33cm:

Na biszkopt:
5 jaj
niepełna szklanka cukru kryształu
niepełna szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę cytrynową:
pół szklanki soku z cytryny
2 budynie śmietankowe
200g cukru
250g margaryny

Na masę śmietankowo-cytrynową:
0,5 l śmietany kremówki 30%
1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 250ml wody

Do nasączenia:
pół szklanki przegotowanej i wystudzonej wody
łyżka cukru
2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:
opakowanie herbatników


Wykonanie:

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodajemy cukier, następnie po 1 żółtku. Na koniec powoli dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę (u mnie 25x33cm) wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy około 20 minut w 160-170 stopniach. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku. Wystudzony biszkopt wyjmujemy z blaszki, zdejmujemy papier i wkładamy z powrotem do formy. Biszkopt nasączamy wodą zmieszaną z cukrem i sokiem z cytryny.

Masa cytrynowa: sok z cytryny uzupełniamy wodą do objętości 500ml. Z tego odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem. W odstawionej połowie szklanki płynu rozpuszczamy budynie, wlewamy na gotującą się wodę z cukrem. Mieszamy energicznie około minuty, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy z palnika, odstawiamy do wystudzenia.  Margarynę ucieramy na jasny, puszysty krem. Dodajemy po łyżce budyń i ucieramy na puszystą masę. Masę wykładamy na nasączony biszkopt, wyrównujemy.

Masa śmietankowo-cytrynowa: kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę  i dobrze miksujemy. Z masy odkładamy kilka łyżek do dekoracji, resztę wykładamy na ciasto, wyrównujemy i wstawiamy na kilka minut do stężenia do lodówki. Następnie na wierzchu układamy herbatniki, dekorujemy pozostawioną masą śmietankową przełożoną do szprycy, Chłodzimy kilka godzin.

SMACZNEGO!



11 komentarzy:

  1. Lubię takie ciasta :) Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam to ciasto już kilka razy i naprawdę jest godne polecenia. Smakuje równie dobrze jak wygląda :) Pozdrawiam serdecznie, z przyjemnością zaglądam na Pani blog.

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie robiłam, muszę kiedyś wypróbować przepis :) wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam ciasto genialne robie trochę inną wersję ale sam smak pomimo tego że nie przepadam za ciastami cytrynowymi jest genialny. a oto moja wersja polecam zrobić na próbę ;) biszkopt z 4 jajek, masa cytrynowa:2 budynie śmietankowe, 1/2litra mleka, 1 galaretka cytrynowa, 250g margaryny Kasia lub masła roślinnego,2 jajka, 2 cytryny- budynie ugotować w 1/2 l mleka i do gorącego wsypać galaretkę w proszku wymieszaći wystudzić, margarynę utrzeć z żółtkami i dalej ucierając dodawać porcjami budyń do masy dodać ubite na sztywno białka i sok z cytryny do smaku. masę wyłożyć na biszkopt
    Ubić na sztywno 750ml kremówki dodać cukier puder do smaku i 3 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny wymieszać i wyłożyć na masę budyniową
    na kremówkę herbatniki najlepiej typu be-be (są bardziej podzielne)i całość polukrować lukrem cytrynowym (cukier puder plus sok z cytryny) odstawić na parę godzin. a dalej tak jak u pani palce lizać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie sprawdzę taką wersję :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Ciasto jest genialne. Ja wylewam na herbatniki białą czekoladę :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo smacznie. Chętnie bym się poczęstowała kawałkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię takie orzeźwiające słodkości. Pycha przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe ciasto jadłam już kilka wersji tego ciasta jedną ma na blogu ,ale zdecydowanie wszystkie wersje są super poczęstowałam bym się tym ciastem pozdrawiam i zapraszam na blog http://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...