czwartek, 21 kwietnia 2011

Kontrastowy deser

Lekki deser, niezbyt słodki, coś w stylu panna cotty lub sernika na zimno. Szybki, prosty w wykonaniu czyli to co w przepisach lubię najbardziej :)

Deser kakaowo - bananowy

Składniki na 4 pucharki:
Masa kakaowa:
1 łyżeczka żelatyny
100g śmietany 18%
3 łyżki kakao
łyżka cukru pudru

Masa waniliowa:
1 łyżeczka żelatyny
250g serka waniliowego
100ml mleka
2 banany

Wykonanie:
Masa kakaowa: żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wrzącej wody. Gdy lekko przestygnie dodajemy śmietanę, kakao i cukier puder i dokładnie mieszamy. Pucharki lekko przechylamy, nakładamy na boczną ściankę masę kakaową, wstawiamy do lodówki.
Masa waniliowa: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku tak samo jak przy masie kakaowej, po przestudzeniu dodajemy serek waniliowy i mleko. Mieszamy do połączenia składników. Z lodówki wyjmujemy pucharki z zastygłą masą kakaową, na dnie układamy pokrojone w plasterki banany. Zalewamy masą waniliową i ponownie wstawiamy do lodówki na około godzinę. Przed podaniem dekorujemy owocami, tartą czekoladą lub posypką kakaową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...