Lekki deser, niezbyt słodki, coś w stylu panna cotty lub sernika na zimno. Szybki, prosty w wykonaniu czyli to co w przepisach lubię najbardziej :)
Deser kakaowo - bananowy
Składniki na 4 pucharki:
Masa kakaowa:
1 łyżeczka żelatyny
100g śmietany 18%
3 łyżki kakao
łyżka cukru pudru
Masa waniliowa:
1 łyżeczka żelatyny
250g serka waniliowego
100ml mleka
2 banany
Wykonanie:
Masa kakaowa: żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wrzącej wody. Gdy lekko przestygnie dodajemy śmietanę, kakao i cukier puder i dokładnie mieszamy. Pucharki lekko przechylamy, nakładamy na boczną ściankę masę kakaową, wstawiamy do lodówki.
Masa waniliowa: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku tak samo jak przy masie kakaowej, po przestudzeniu dodajemy serek waniliowy i mleko. Mieszamy do połączenia składników. Z lodówki wyjmujemy pucharki z zastygłą masą kakaową, na dnie układamy pokrojone w plasterki banany. Zalewamy masą waniliową i ponownie wstawiamy do lodówki na około godzinę. Przed podaniem dekorujemy owocami, tartą czekoladą lub posypką kakaową.
1 łyżeczka żelatyny
100g śmietany 18%
3 łyżki kakao
łyżka cukru pudru
Masa waniliowa:
1 łyżeczka żelatyny
250g serka waniliowego
100ml mleka
2 banany
Wykonanie:
Masa kakaowa: żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wrzącej wody. Gdy lekko przestygnie dodajemy śmietanę, kakao i cukier puder i dokładnie mieszamy. Pucharki lekko przechylamy, nakładamy na boczną ściankę masę kakaową, wstawiamy do lodówki.
Masa waniliowa: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku tak samo jak przy masie kakaowej, po przestudzeniu dodajemy serek waniliowy i mleko. Mieszamy do połączenia składników. Z lodówki wyjmujemy pucharki z zastygłą masą kakaową, na dnie układamy pokrojone w plasterki banany. Zalewamy masą waniliową i ponownie wstawiamy do lodówki na około godzinę. Przed podaniem dekorujemy owocami, tartą czekoladą lub posypką kakaową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.