sobota, 16 lipca 2011

Sałatka warzywna

Sezon warzywny w pełni, dlatego z pewnością każdy powolutku przygotowuje zapasy na zimę i zapełnia spiżarki. Również i ja zakasałam rękawy i zabrałam się do roboty. Oto rezultaty :)

Sałatka warzywna

Składniki:

7 marchewek
1 kalafior
2 kg ogórków gruntowych
2 papryki czerwone
2 papryki żółte
2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Na zalewę:
10 szklanek wody
szklanka octu
4 łyżki soli
6 łyżek cukru
gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy

Wykonanie:
Kalafior myjemy, dzielimy na małe różyczki, wrzucamy na wrzątek z dodatkiem kwasku cytrynowego. Gotujemy na półtwardo, odcedzamy i studzimy. Marchewki obieramy, również gotujemy na półtwardo i studzimy. Ogórki myjemy, szatkujemy ze skórką na plasterki. Papryki czyścimy i kroimy w paseczki. Przestudzoną marchewkę kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa wrzucamy do dużej miski.
Zalewa: Wszystkie składniki zagotowujemy, odkładamy do przestudzenia.
Warzywa zalewamy przestudzoną zalewą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Następnie sałatkę przekładamy do słoików, nie ugniatamy zbyt mocno, dopełniamy zalewą. Dokładnie zakręcamy słoiki, pasteryzujemy 25 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...