wtorek, 9 kwietnia 2013

Kurczak pieczony w coca - coli

Danie szybkie i bardzo proste. Kurczak w glazurze z coca - coli i ketchupu. Podczas pieczenia mięso nabiera pięknego ciemnobrązowego koloru i słodkiego smaku. Polecam!



Kurczak pieczony w coca - coli

Składniki na 4 porcje:

4 porcje kurczaka (udka, podudzia, pałeczki)
przyprawy: sól, pieprz, chili
2 ząbki czosnku

Na glazurę:
szklanka coca - coli
pół szklanki ketchupu
pół szklanki brązowego cukru

Wykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i chili. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Glazura: colę mieszamy z ketchupem i cukrem w rondelku. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 10-15 minut, aż płyn się zredukuje i zagęści.

Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy glazurą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 40-50 minut, co jakiś czas polewając mięso glazurą.  




7 komentarzy:

  1. och jak pięknie wygląda i pewnie równie dobrze smakuje. Na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. troche duzo pracy ,ale jest ok :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Mogę cukier brązowy zastąpić zwykłym, białym?

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej, zapisz się do MyTaste.pl, bo masz mnóstwo fajnych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapisałam się. Dzięki za podpowiedź :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. mniam!! Ja zamiast brązowego cukru (nie miałam) dałam biały (o połowe mniej niż w przepisie) i wyszły przepyszne, takie soczyste i słodziutkie ! Polecam !

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...