niedziela, 31 lipca 2011

Kurczak pieczony z jabłkami

Dzisiaj proponuję aromatycznego kurczaka pieczonego z jabłkami.



Kurczak pieczony z jabłkami

Składniki:
1 kurczak ok. 1,3kg
 1 szklankasoku jabłkowego niesłodzonego
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
pół łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
2 jabłka
kieliszek wódki
3 łyżki cukru (biały lub brązowy)

Wykonanie:
Dzień przed pieczeniem kurczaka marynujemy: 3/4 szklanki soku jabłkowego mieszamy z winem, kurczaka wkładamy do głębokiego naczynia lub miski i zalewamy marynatą. Co jakiś czas obracamy kurczaka, by równomiernie przeszedł marynatą. Po wyjęciu z marynaty (marynatę zachowujemy) kurczaka nacieramy solą ze środka, a z zewnątrz nacieramy imbirem, cynamonem i gałką. Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy lekko olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 40 minut. W tym czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda z nasionami i kroimy w plasterki. Marynatę mieszamy z resztą soku jabłkowego, dodajemy wódkę i cukier i mieszamy. Zalewamy tym jabłka. Po 40 minutach pieczenia kurczaka zalewamy jabłkami i pieczemy jeszcze 25 minut co parę minut polewając kurczaka sosem. Po upieczeniu kurczaka odstawiamy na 10 minut, potem porcjujemy i podajmy z ulubionymi dodatkami.


sobota, 30 lipca 2011

Fasolka szparagowa z marchewką i cebulą

Dzisiejsze danie można  podawać na ciepło lub zimno do obiadu, można również jeść jako samodzielne danie. Pyszna, fasolka (oczywiście z ogródka mamy:)) duszona z marchewką i cebulą komponują się wyśmienicie.

Fasolka szparagowa z marchewką i cebulą

Składniki na 4 porcje:

0,5 kg fasolki szparagowej (żółtej ub zielonej)
1 cebula
2 marchewki
łyżeczka przecieru pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru
natka pietruszki

Wykonanie:
Fasolkę myjemy, odcinamy końce, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na półtwardo. Odcedzamy. Cebulę kroimy w piórka, marchew trzemy na wiórki. Cebulę podsmażamy na łyżce oleju, dodajemy marchew i dusimy kilka minut. Lekko solimy, podlewamy odrobinę wodą, dodajemy przecier i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy pokrojoną na 2cm kawałki fasolkę, przyprawiamy pieprzem i odrobiną cukru. Dodajemy posiekaną natkę. Podajemy na ciepło lub zimno do obiadu, można również jeść jako samodzielne danie.


piątek, 29 lipca 2011

Gofry drożdżowe

Nie ma jak gofry!! Oczywiście domowe :) Dzisiaj polecam gofry drożdżowe, puszyste i mięciutkie. Z dżemem, konfiturą, bitą śmietaną z owocami lub po prostu z cukrem pudrem. Oczywiście niezbędna jest gofrownica, ale warto w nią zainwestować.



Gofry drożdżowe

Składniki na około 12 gofrów:

3 jajka
2 szklanki mąki
1/3 kostki masła
1 szklanka mleka
4 łyżki cukru
opakowanie cukru waniliowego
15g drożdży
szczypta soli

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski. Masło roztapiamy. Do mąki dodajemy jajka, masło, cukier i cukier waniliowy, sól. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, wlewamy do reszty składników i dobrze mieszamy. Powstanie jednolite, lejące ciasto. Odstawiamy je na godzinę w ciepłe miejsce. Na rozgrzaną gofrownicę wlewamy porcję ciasta, gofry pieczemy około 5-7 minut. Podajemy ciepłe.



Chleb wiejski francuski

Dzisiaj polecam pyszny chlebek wiejski, z wszystkich dotychczas pieczonych chlebów ten zdecydowanie smakuje mi najbardziej. Smaczny, wilgotny miąższ, chrupiąca skórka i ten zapach... :)



Chleb wiejski francuski

Składniki na 1 okrągły bochenek:

Na zaczyn:
75 g mąki pszennej
5 g mąki żytniej typ 720
50 ml wody
30 g aktywnego zakwasu

Na ciasto właściwe:
zaczyn jw
300 g mąki pszennej
120 g mąki żytniej typ 720
10 g drożdży świeżych
280-300 ml wody
10 g soli

Wykonanie: 
Zaczyn: wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy pod ściereczką na 12 godzin.
Ciasto właściwe: drożdże rozpuszczamy w wodzie. Mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól oraz wodę z drożdżami. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto łączymy z przygotowanym wcześniej zaczynem. Ciasto powinno dać się wyrobić na stolnicy, ale nie może być zbyt twarde. Zagniatamy krótko i odstawiamy na 2 godziny przykryte ściereczką. W trakcie wyrastania, po około godzinie ciasto odgazowujemy tzn. uderzamy ciasto pięścią i czekamy aż opadnie. Wyjmujemy je, lekko rozpłaszczamy, a jego boki zbieramy razem do góry i wstawiamy ponownie do miski na kolejną godzinę. Po upływie czasu ściereczkę mocno obsypujemy mąką, przekładamy na to ciasto złączeniem do góry i wstawiamy do koszyczka do wyrastania na 1-1,5 godziny. Wyrośnięty bochenek przekładamy na blaszkę do pieczenia, pieczemy około 45 minut w 220 stopniach. Przed włożeniem chleba do pieczenia można do piekarnika włożyć małą brytfannę z wodą, aby naparować piekarnik, wtedy skórka będzie bardziej chrupiąca. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce.


czwartek, 28 lipca 2011

Zupa z kurczaka

Rozgrzewająca zupa, łatwa do przygotowania, kolorowa , smaczna i zdrowa.

Zupa z kurczaka

Składniki na 4 porcje:

2 piersi z kurczaka
2-3 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 cebula
1 l bulionu drobiowego
1 puszka pomidorów (rozdrobnionych)
100g mrożonego groszku
100g mrożonej kukurydzy
przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:
Piersi myjemy i kroimy w grubszą kostkę. Marchewki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Seler naciowy i cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, wrzucamy kurczaka i podsmażamy kilka minut, aż straci różowy kolor. Mięso wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na talerz. W większym rondelku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę, marchew i seler i dusimy pod przykryciem kilka minut. Następnie wlewamy bulion, dodajemy mięso i gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy groszek i kukurydzę oraz pomidory, zagotowujemy i gotujemy kilka minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy udekorowane zieleniną.


środa, 27 lipca 2011

Frappe coffee

Kawa Frappe to kawa na zimno, zrobiona z kawy rozpuszczalnej z dużą ilością pianki. Jest bardzo popularna w Grecji i na Cyprze. Kawę można przygotować w ręcznym shakerze, ja użyłam spieniacza do mleka.


Frappe coffee

Składniki:

2 łyżki kawy rozpuszczalnej
100ml zimnej wody
2 łyżeczki cukru (cukier stosujemy wg uznania, jeśli ktoś nie słodzi pomijamy)
150ml zimnego mleka
kilka kostek lodu

Wykonanie:
Do wysokiej szklanki wsypujemy kawę, cukier i wlewamy około 3 łyżek zimnej wody. Spieniaczem miksujemy wszystkie składniki, aż powstanie wysoka na kilka centymetrów pianka. Do tego dolewamy resztę zimnej wody oraz mleko i wrzucamy lód. Podajemy ze słomką, którą mieszamy kawę w trakcie picia. Mleko można pominąć, a dodać więcej wody.



wtorek, 26 lipca 2011

Konfitura wiśniowa z winem

Konfitury, dżemy, marmolady - dzięki nim możemy zimą poczuć prawdziwy smak i zapach lata. Dodatek przypraw czy ziół dodaje im niepowtarzalnego smaku i aromatu.



Konfitura wiśniowa z winem i przyprawami

Składniki na około 4 słoiczki o poj. 250ml:

800g wiśni
400g cukru żelującego
2 cytryny
125ml czerwonego wina (u mnie półsłodkie)
3 goździki
3 gwiazdki anyżku
1 laska cynamonu

Wykonanie:
Słoiki i przykrywki wyparzyć. Wiśnie myjemy, drylujemy i kroimy na połówki. Przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem żelującym, mieszamy i odstawiamy na 3 godziny, by owoce puściły sok. 
Cytryny myjemy, sparzamy wrzątkiem. Skórkę obieramy cienko w formie spirali, z cytryn wyciskamy sok. Do osobnego garnka wlewamy sok z cytryn, wino, dodajemy skórkę cytrynową, goździki, anyż oraz laskę cynamonu. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut, a następnie przelewamy przez sito do garnka z wiśniami. Całą konfiturę również gotujemy przez 5 minut i gorącą przekładamy do słoików. Szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem.



poniedziałek, 25 lipca 2011

Ciasto marchewkowe

Pyszne, pełne witamin ciasto z marchewką z roli głównej na pewno zasmakuje każdemu. Jest wilgotne, długo zachowuje świeżość. Słodka marchew pozwala ograniczyć ilość cukru.



Ciasto marchewkowe

Składniki na tortownicę 24cm:

Na ciasto:
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki soli
4 jajka
pół szklanki cukru
ok. 500g startej marchewki
2 łyżki orzechów włoskich (u mnie migdały)
1/4 szklanki oleju
2 łyżki soku z pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Na masę kremową:
250g chudego serka kremowego
2 łyżki miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
odrobina otartej skórki z cytryny
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:
garść posiekanych orzechów do posypania

Wykonanie:
Ciasto: mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do miski, dodajemy cynamon i sól. Do osobnej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na jasną, gładką, puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo suche składniki i delikatnie mieszamy. Dodajemy również marchew, olej, sok i skórkę z pomarańczy, wanilię oraz 2 łyżki posiekanych orzechów. Lekko mieszamy. Masę wylewamy na wyłożoną papierem tortownicę (można piec na kwadratowej blaszce). Ciasto pieczemy w 180 stopniach 50-60 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone). Ciasto studzimy. 
Masa kremowa: serek mieszamy z miodem, wanilią, sokiem i skórką z cytryny. 
Zimne ciasto kroimy na pół, przekładamy masą, również wierzch ciasta smarujemy serkiem i posypujemy orzechami.



Koktajl truskawkowy

Pyszny, zdrowy, owocowy - koktajl truskawkowy. Zarodki pszenne zawierają mnóstwo składników odżywczych.

Koktajl truskawkowy



Składniki:

200g truskawek
100g malin
pół szklanki mleka
szklanka jogurtu naturalnego
1-2 łyżki miodu
1 łyżka zarodków pszennych

Wykonanie:
Umyte truskawki i maliny wrzucamy do miksera, dodajemy mleko i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy jogurt, miód oraz zarodki i miksujemy kilka sekund, aż składniki się połączą. Można dodać pół szklanki lodu. Koktajl rozlewamy do wysokich szklanek lub kieliszków, dekorujemy truskawkami i podajemy od razu.



niedziela, 24 lipca 2011

Nalewka owocowa

Dzisiaj polecam pyszną nalewkę poziomkową, można użyć innych owoców np. porzeczek czerwonych lub czarnych. Lekka, słodka, aromatyczna.

Nalewka poziomkowa

Składniki:

0,5kg poziomek
1l wódki
250ml wody
250g cukru

Wykonanie:
Poziomki myjemy, wsypujemy do miski i zalewamy wódką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 24 godziny. Następnie wodę zagotowujemy z cukrem, gotujemy chwilkę. Ciepły syrop wlewamy do poziomek, mieszamy i ponownie odstawiamy pod ściereczką na 24 godziny. Po upływie tego czasu nalewkę odcedzamy przez sitko mocno wyciskając owoce. Nalewkę można przelać przez filtr lub gazę, aby była bardziej klarowna. Rozlewamy do butelek, trwałość nalewki około 5 miesięcy.
Zamiast poziomek można użyć porzeczek. Polecam!!


sobota, 23 lipca 2011

Sernik jagodowy

Sezon jagodowy rozpoczęty!!! Na targu pojawiły się te pyszne owoce, wprawdzie cena jeszcze wysoka, ale myślę, iż stopniowo będzie spadać i  niedługo można będzie w pełni rozkoszować się jagodowymi przysmakami. Ja rozpoczęłam od sernika jagodowego. Oczarowuje smakiem i kolorem!!


Sernik jagodowy

Składniki na tortownicę 24cm:

Na spód sernika:
180g herbatników maślanych
90g masła lub margaryny
 
Na masę serową:
1 kg białego, tłustego sera
szklanka cukru kryształu
4 jaja
250g jagód
łyżka soku z cytryny
opakowanie budyniu waniliowego
 
Polewa śmietanowa:
300ml kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki cukru pudru
łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wykonanie:
Spód: Herbatniki wkładamy do foliowej torebki i rozbijamy tłuczkiem na proszek. Masło lub margarynę roztapiamy. Rozdrobnione herbatniki łączymy z masłem, dokładnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Masę z herbatników wykładamy na spód, dociskamy palcami. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Masa serowa: Ser zmielić. Przełożyć do miski, dodać cukier, budyń, umyte i osączone jagody, sok z cytryny i dokładnie zmiksować. Na koniec wbić jajka i dalej miksować. Gotową masę wylewamy na schłodzony spód. Pieczemy 55 minut w 180 stopniach. Składniki na polewę śmietanową łączymy ze sobą, wylewamy na gorący sernik i pieczemy jeszcze 10 minut. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a potem schładzamy w lodówce.


piątek, 22 lipca 2011

Czerwona kapusta

Dziś kolejna propozycja dla tych, którzy już przygotowują przetwory na zimę. Kapusta czerwona z jabłkiem i aromatycznymi goździkami na pewno wielu przypadnie do gustu :) Polecam!!


Kapusta czerwona do słoików


Składniki:

3 kg kapusty czerwonej
1 kg jabłek
0,5 kg cebuli czerwonej
Na zalewę:
250 ml wody
250 ml octu 10%
0,5 kg cukru
3 łyżki soli
kilka listków laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka goździków

Wykonanie:
Kapustę poszatkować, posolić i odstawić na kilka godzin. 
Zalewa: z podanych składników ugotować zalewę (razem z listkami laurowymi, zielem angielskim i goździkami). 
Do gotującej się zalewy wrzucamy kapustę, gotujemy 15 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, gotujemy kolejne 5 minut. Na końcu dodajemy jabłka starte na grubych oczkach. Po 5 kolejnych minutach gorącą kapustę możemy przekładać do słoików. Pasteryzujemy 15 minut.


wtorek, 19 lipca 2011

Naleśniki razowe

Naleśniki razowe

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
2 jajka
3 łyżki oliwy
szczypta soli

Wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy razem, naleśniki smażymy bez tłuszczu. Podajemy z ulubioną konfiturą, jogurtem waniliowym lub innymi ulubionymi dodatkami.


poniedziałek, 18 lipca 2011

Roladki z szynki

Roladki z szynki


Składniki:
1/4 szklanki ryżu
2 jajka
2 łyżki szczypiorku
8 dużych plastrów szynki
2-3 łyżki majonezu
2 łyżki chrzanu
przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. Jajka gotujemy na twardo, siekamy w drobną kostkę. Ryż łączymy z jajkami, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szczypiorek, majonez i chrzan. Dokładnie mieszamy. Farsz nakładamy na plaster szynki i zwijamy w roladkę. W każdą roladkę wbijamy 2 wykałaczki, a następnie roladkę kroimy na 2 równe części. Pyszne na śniadanie jak również w formie zakąski.
Uwaga: plastry szynki powinny być dość duże, by można je było swobodnie zwinąć.

niedziela, 17 lipca 2011

Zupa koperkowa

Przebywając na urlopie korzystam z dobrodziejstw ogródka mojej mamy. Zielenina, świeże owoce i warzywa wszystko smakuje i pachnie tak wspaniale! Dzisiaj zatem zupa koperkowa :)

Zupa koperkowa


 Składniki:

2 pałeczki z kurczaka lub 2 skrzydełka
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
mała cebula
4-5 krążków pora
duży pęczek koperku
3-4 łyżki ryżu
przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
kilka kropel soku z cytryny
pół szklanki mleka
łyżka śmietany

Wykonanie:
Jarzynki obieramy, kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy około 2 litry wody, wrzucamy umyte pałeczki i jarzynki, lekko przyprawiamy solą i gotujemy. Po kilkunastu minutach dodajemy liść laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego oraz połowę drobno posiekanego koperku. Przyprawiamy pieprzem, dodajemy ryż i gotujemy do miękkości. Mleko mieszamy ze śmietaną, pod koniec gotowania zabielamy tym zupę. Dodajmy kilka kropel soku z cytryny oraz resztę koperku, doprawiamy mocniej solą lub pieprzem. Można również podawać z lanymi kluskami.


sobota, 16 lipca 2011

Sałatka warzywna

Sezon warzywny w pełni, dlatego z pewnością każdy powolutku przygotowuje zapasy na zimę i zapełnia spiżarki. Również i ja zakasałam rękawy i zabrałam się do roboty. Oto rezultaty :)

Sałatka warzywna

Składniki:

7 marchewek
1 kalafior
2 kg ogórków gruntowych
2 papryki czerwone
2 papryki żółte
2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Na zalewę:
10 szklanek wody
szklanka octu
4 łyżki soli
6 łyżek cukru
gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy

Wykonanie:
Kalafior myjemy, dzielimy na małe różyczki, wrzucamy na wrzątek z dodatkiem kwasku cytrynowego. Gotujemy na półtwardo, odcedzamy i studzimy. Marchewki obieramy, również gotujemy na półtwardo i studzimy. Ogórki myjemy, szatkujemy ze skórką na plasterki. Papryki czyścimy i kroimy w paseczki. Przestudzoną marchewkę kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa wrzucamy do dużej miski.
Zalewa: Wszystkie składniki zagotowujemy, odkładamy do przestudzenia.
Warzywa zalewamy przestudzoną zalewą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Następnie sałatkę przekładamy do słoików, nie ugniatamy zbyt mocno, dopełniamy zalewą. Dokładnie zakręcamy słoiki, pasteryzujemy 25 minut. 

piątek, 15 lipca 2011

Pasta jajeczna

Ostatnio bardzo zasmakowała Nam pasta jajeczna, świetna na kanapki i bardzo sycąca. Polecam!

Pasta jajeczna

Składniki:

4 jajka ugotowane na twardo
mała dymka ze szczypiorkiem
łyżka jogurtu naturalnego
łyżka majonezu
łyżeczka musztardy
przyprawy: sól, pieprz
opcjonalnie pół łyżeczki chrzanu

Wykonanie: 
Ugotowane, jeszcze ciepłe jajka rozgniatamy widelcem lub studzimy i miksujemy blenderem. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem. Majonez łączymy z jogurtem naturalnym i musztardą (ewentualnie chrzanem), dodajemy do pasty, przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy i schładzamy. Smacznego!!

środa, 13 lipca 2011

Surówka z selera

 Do obiadu najbardziej smakują mi surówki ze świeżych warzyw. Soczyste i pełne witamin. Tak jak ta dzisiejsza z selera, marchwi i jabłka. Polecam!


Surówka z selera

Składniki na 2 duże porcje:

1 mały seler (lub 1/4 dużego)
1 marchewka
1 jabłko
sok z cytryny
odrobina soli
mała dymka ze szczypiorkiem
łyżka majonezu, łyżka jogurtu naturalnego

Seler obieramy i trzemy na wiórki na tarce. Tak samo marchew i jabłko. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Jarzynki mieszamy, skrapiamy obficie sokiem z cytryny i dodajemy odrobinę soli. Całość odstawiamy na kilkanaście minut, aby sól zmiękczyła jarzyny. Następnie dodajemy majonez i jogurt naturalny i mieszamy. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

wtorek, 12 lipca 2011

Bułka paryska - weka

Bułka paryska lub francuska to w moich okolicach weka pszenna. W innych regionach ma inne nazwy: w Łodzi to angielka, na Kujawach to bułka wyborowa, w Jeleniej Górze to kawiarka, spotyka się również nazwy bułka kielecka czy wrocławska. Często bywa utożsamiana z bagietką, która jednak jest cieńsza i znacznie dłuższa. Weka ma smaczny, mięciutki miąższ i delikatną skórkę.



Bułka paryska - weka

Składniki na 2 weki:
60 dkg mąki pszennej
160ml mleka
200ml wody
15g świeżych drożdży (najlepiej użyć świeżych)
2 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
3 łyżki oleju słonecznikowego
Wykonanie:
Drożdże zasypujemy cukrem, odstawiamy do momentu rozpuszczenia. Następnie łączymy z ciepłym mlekiem i odstawiamy na kilka minut. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy drożdże z mlekiem, wodę, dodajemy sól, olej i wyrabiamy ciasto. Zagniatamy około 10 minut, aż będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę, w rękach rozcieramy odrobinę oleju i smarujemy ciasto. Wkładamy do miski i odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, z każdej formujemy podłużne weki. Przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Pod koniec czasu wyrastania nagrzewamy piekarnik do 230 stopni, na dno piekarnika wstawiamy foremkę z kostkami lodu (około szklanki). Wyrośnięte bułki nacinamy w 3 miejscach, smarujemy wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i dopiekamy jeszcze 20-25 minut. Po upieczeniu gorące bułki jeszcze raz posmarować zimną wodą. Wystudzić na kratce.



Źródło: weka

Sałatka z szynką konserwową




Sałatka z szynką konserwową

Składniki:

1 por
puszka kukurydzy
mała puszka ananasa
słoiczek selera konserwowego
5 jajek ugotowanych na twardo
300g szynki konserwowej
przyprawy: sól, pieprz
4-5 łyżek majonezu

Wykonanie:
Por myjemy, koimy w półtalarki i sparzamy wrzątkiem. Studzimy. Seler konserwowy osączamy, lekko odciskamy z namiaru wody i kroimy troszkę drobniej. Ananasa osączamy, kroimy na mniejsze kawałki. Kukurydzę osączamy. Z jajek wyjmujemy żółtka, białka kroimy w kosteczkę. Szynkę również kroimy w kostkę. Żółtka ucieramy z majonezem. Wszystkie składniki mieszamy w misce, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sos z majonezu i żóltek. Po wymieszaniu schładzamy.


czwartek, 7 lipca 2011

Risotto z warzywami i szynka

Dzisiaj bardzo kolorowa potrawa - risotto z warzywami i szynką. Można ją wzbogacić odrobiną białego wina, ale przygotowana na samym bulionie również smakuje wyśmienicie! Risotto jest szybkie i proste w wykonaniu.


Risotto z warzywami i szynką

Składniki na 4 porcje:
szklanka ryżu do risotto
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego
20 dkg pieczarek
1 czerwona papryka (najlepiej pół czerwonej, pół żółtej)
szklanka groszku mrożonego
15 dkg szynki
1 l bulionu drobiowego
2 łyżki masła
przyprawy: sól, pieprz
zielenina do dekoracji

Wykonanie:
Cebulę, czosnek,  łodygę selera i paprykę kroimy w kostkę. Pieczarki siekamy w plasterki. Szynkę kroimy w paski. W większym rondlu lub na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy cebulę, czosnek i seler. Po kilku minutach dodajemy paprykę i pieczarki. Smażymy kilka minut pod przykryciem. Następnie dodajemy ryż i całość chwilę smażymy, po czym stopniowo wlewamy po odrobinie bulionu (za każdym razem gdy bulion zostanie wchłonięty dolewamy go). Pod koniec dodajemy groszek i szynkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem dodajemy masło, dekorujemy zieleniną. Można również posypać parmezanem. Polecam!

środa, 6 lipca 2011

Babeczki z truskawkami

Sezon truskawkowy się kończy, na jego zakończenie proponuję więc babeczki z truskawkami i białą czekoladą. Słodkie, owocowe i mięciutkie - takie jak lubimy najbardziej.

Babeczki z truskawkami

Składniki na 12-15 sztuk:

80g masła
100g cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
250g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
200g truskawek
150g białej czekolady
1 jajko
200ml maślanki

Wykonanie:
Masło roztapiamy, 100g czekolady grubo kroimy, truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy suche składniki: cukier puder i waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia, sól i pokrojoną czekoladę. Foremki na muffiny lekko smarujemy roztopionym masłem. Maślankę, jajko i masło mieszamy razem, całość dodajemy do suchych składników i mieszamy. Na końcu dodajemy truskawki i lekko mieszamy. Ciastem napełniamy foremki, pieczemy około 30-35 minut w 200 stopniach. Studzimy.
Resztę czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, wlewamy do woreczka. Odcinamy róg woreczka tak, by powstałą maleńka dziurka. Mając taką "szprycę" dekorujemy muffiny. Smacznego!!



wtorek, 5 lipca 2011

Jajka z wędzonym łososiem

Ze wszystkich rodzajów farszów do jajek, ten zdecydowanie smakuje mi najbardziej. Delikatny wędzony łosoś, świeży koperek.... pycha!



Jajka z wędzonym łososiem

Składniki:

5 jaj ugotowanych na twardo
2-3 plastry łososia wędzonego
3 łyżki majonezu
przyprawy: sól, pieprz
2 łyżki koperku

Wykonanie:
Jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. Żółtka przekładamy do miseczki, rozcieramy. Łososia kroimy w małą kosteczkę, dodajemy do żółtek. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy majonez i posiekany koperek i mieszamy. Farszem napełniamy połówki  jajek, dekorujemy gałązkami kopru.



poniedziałek, 4 lipca 2011

Shorba - arabski kociołek

Dzisiaj na obiad polecam shorbę.
Shorba to potrawa jednogarnkowa, jedna porcja shorby spokojnie wystarczy za cały obiad. Shorba należy do tych potraw, które są łatwe, szybkie i sycące. I można do niej dodawać wszystko, w zależności od upodobań lub zawartości lodówki.

Shorba - arabski kociołek

Składniki na 4 porcje:

2 cebule
0,5 kg mięsa (wołowiny, kurczaka lub baraniny - można je pomieszać, w kuchni arabskiej nie występuje wieprzowina)
1 papryka czerwona
2 pomidory
1 średnia cukinia
1 marchewka
2 duże ziemniaki
garść drobnego makaronu, np. nitki
2 łyżki przecieru pomidorowego
kawałek selera
przyprawy: sól, pieprz, cynamon, kolendra (lub natka pietruszki), mięta

Wykonanie:
Mięso kroimy w drobne paseczki, podsmażamy z cebulą, podlewamy lekko wodą i dusimy kilkanaście minut. Pomidory blanszujemy, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Przyprawiamy solą, pieprzem, cynamonem i dodajemy przecier. Paprykę kroimy w paseczki, cukinie w grubszą kostkę (wraz ze skórką), ziemniaki, seler i marchew w kostkę. Warzywa dodajemy do mięsa, zalewamy 2 litrami wody i gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy makaron, przyprawiamy miętą i kolendrą. Smakuje wyśmienicie!

niedziela, 3 lipca 2011

Wenus

Kiedyś w cukierni kupiłam cudnie wyglądające ciasto o tajemniczej nazwie Wenus. Kupiłam, spróbowałam i mnie zachwyciło!!! Puszyste, nie za słodkie, z lekkim cytrynowym posmakiem i pysznym kokosem. Zaczęłam myśleć, skąd wziąć przepis. Ale od czego jest internet!  Po wstukaniu nazwy w wyszukiwarce pojawiły się przepisy. Poniżej szczegóły wykonania i zdjęcie (mojego już wyrobu). 



Wenus

Składniki na blaszkę 25x36cm:

Na biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę:
2 galaretki cytrynowe
25 dkg białego sera
0,5 l śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru

Na posypkę kokosową:
10 dkg kokosu
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki cukru

Ponadto:
słoiczek dżemu brzoskwiniowego

Wykonanie:
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po odrobinie cukru i po 1 żółtku aż do wyczerpania produktów. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut. Studzimy.

Masa: Obie galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklankach wrzątku, odstawiamy do przestudzenia. Ser mielimy, do sera dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy po odrobinie wymieszanej galaretki z serem i lekko mieszamy.

Posypka kokosowa: Masło roztapiamy na patelni, dodajemy kokos i cukier i smażymy na złoto. Studzimy.

Biszkopt kroimy na 2 części, jedną wkładamy na spód blaszki, wylewamy masę, przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch smarujemy cienko dżemem,  przykrywamy usmażonym kokosem. Wkładamy do lodówki na koło 2 godziny. 


Chrupiący tuńczyk

Dzisiaj coś szybkiego, lekka sałatka z chrupiącym tuńczykiem i sosem musztardowo - miodowym.

Sałatka z chrupiącym tuńczykiem

Składniki na 4 porcje:

główka sałaty
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
2 łyżki oliwy z oliwek
1 papryka (kolor dowolny)
2 plastry selera 
2 dymki ze szczypiorkiem

Na sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki musztardy
1 łyżka octu
2 łyżeczki miodu
przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:
 Tuńczyka osączamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy tuńczyka i smażymy około 10 minut mieszając, aż będzie chrupiący i nabierze ciemnobrązowego koloru. Sałatę myjemy, kroimy w paski. Paprykę i seler kroimy w kostkę, dymkę w krążki. Tuńczyka mieszamy z warzywami. 
Sos: mieszamy wszystkie składniki, przyprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy sałatkę. Podajemy zaraz po przygotowaniu.



sobota, 2 lipca 2011

Camembert

Camembert to miękki ser podpuszczkowy. Jego nazwa pochodzi od wsi o tej samej nawie w Normandii, gdzie w 1791 opracowano recepturę produkcji tego sera. Ser charakteryzuje się białawą pleśnią oraz kremowym środkiem, jest sprężysty, najczęściej formowany w krążki. U mnie dzisiaj pieczony camembert z ziołową bagietką i surowymi warzywami zwanymi po francusku Crudites.



Pieczony Camembert z bagietką i Crudites

Składniki:

ser Camembert 250g (u mnie kupiony w Lidlu w drewnianym opakowaniu)
1 bagietka ziołowa (gotowa do upieczenia w domu)
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
1 łyżka oliwy
przyprawy: pieprz, zioła prowansalskie

Wykonanie:
Ser wyciągamy z folii, lekko nacinamy go z góry, skrapiamy łyżką oliwy, obsypujemy wierzch pieprzem i ziołami. Wkładamy z powrotem do drewnianego pudełeczka. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, zapiekamy ser razem z bagietką. Marchew i seler kroimy w słupki. Upieczoną bagietkę kroimy na kromeczki, podajemy z ciepłym serem i warzywami.



piątek, 1 lipca 2011

Drożdżowe bułeczki z marcepanem

Dzisiaj proponuję ciekawe bułeczki drożdżowe, pieczone jak ciasto w tortownicy. Cudownie puszyste, z przepyszną masą marcepanową i słodką glazurą. Nie sposób im się oprzeć!



Drożdżowe bułeczki z marcepanem

Składniki na 7-8 bułeczek:

Na ciasto drożdżowe:
3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
15g drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
60g miękkiego masła
1/4 szklanki cukru
pół łyżeczki soli

Na masę marcepanową:
150g marcepanu
1 jajko
łyżeczka cukru
2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Na glazurę:
pół szklanki cukru pudru
3 łyżeczki śmietanki kremówki
pół łyżeczki ekstraktu migdałowego

Dodatkowo:
prażone płatki migdałowe do posypania (opcjonalnie)

Wykonanie:
Ciasto:  drożdże rozprowadzamy z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki mąki i powstanie Nam zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier i masło i rękami ugniatamy, by połączyło się z suchymi składnikami (tak jak kruszonkę). Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, resztę mleka i jajko i mieszamy. Potem ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy. W rękach rozcieramy kilka kropel oleju, smarujemy ciasto, wkładamy do miski i odstawiamy pod ściereczką w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny (do podwojenia objętości).
Masa marcepanowa: marcepan kruszymy (ja starłam na tarce o drobnych oczkach), ucieramy z jajkiem, cukrem, masłem i ekstraktem z wanilii (można zmiksować mikserem). Wstawiamy do lodówki.
Gdy ciasto wyrośnie, rozciągamy je palcami na podsypanej mąką stolnicy na prostokąt 20 x 35cm. Na cieście rozprowadzamy masę marcepanową (u mnie było tej masy trochę za dużo i lekko wypływała ale i tak bułeczki się udały), zwijamy całość w roladę. Roladę kroimy na 5 cm kawałki, układamy je w tortownicy wyłożonej pergaminem tak, by nadzienie znajdowało się u góry i z dołu. Bułeczki nie powinny stykać się ze sobą. Tortownicę z ciastem odstawiamy na 40 minut, pieczemy w 200 stopniach 25-30 minut.
Glazura: cukier ucieramy z kremówką i ekstraktem, aż powstanie gęsta masa, smarujemy nią wierzch gorących jeszcze bułeczek. Całość można obsypać płatkami migdałowymi.


Bułeczki odrywamy z całości i zajadamy (gwarantuję, że nie zdążą ostygnąć).




Źródło: bułeczki
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...