Afrykańczyk
Składniki:
Na ciasto makowe:
15 dkg margaryny
8 jaj
2 dkg cukru pudru
10 dkg miodu płynnego
mała łyżeczka kakao
30 dkg maku
4 płaskie łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
Na placek biały:
1 szkl białek
1 szkl cukru kryształu
1/2 szkl mąki pszennej
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem:
6 żółtek
1/2 l mleka
5 łyżek cukru kryształu
2 łyżki maki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 1/2 kostki mała
1 opakowanie cukru waniliowego
Na masę jabłkową:
1 kg jabłek
2 galaretki dowolnego koloru
1 łyżka masła
Wykonanie:
Ciasto makowe: margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku. Następnie dodać miód, mąkę, sodę oraz sparzony i zmielony mak. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i upiec 2 placki (około 30 minut w 180 stopniach).
Składniki:
Na ciasto makowe:
15 dkg margaryny
8 jaj
2 dkg cukru pudru
10 dkg miodu płynnego
mała łyżeczka kakao
30 dkg maku
4 płaskie łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
Na placek biały:
1 szkl białek
1 szkl cukru kryształu
1/2 szkl mąki pszennej
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem:
6 żółtek
1/2 l mleka
5 łyżek cukru kryształu
2 łyżki maki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 1/2 kostki mała
1 opakowanie cukru waniliowego
Na masę jabłkową:
1 kg jabłek
2 galaretki dowolnego koloru
1 łyżka masła
Wykonanie:
Ciasto makowe: margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku. Następnie dodać miód, mąkę, sodę oraz sparzony i zmielony mak. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i upiec 2 placki (około 30 minut w 180 stopniach).
Placek biały: Białka ubić z cukrem, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem oraz ocet. Upiec ciasto podobnie jak makowe.
Krem: Żółtka z mąką pszenną i ziemniaczaną roztrzepać z niewielką ilością mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i waniliowym. Stopniowo połączyć masę z żółtek i ugotować budyń. Wystudzić a następnie utrzeć z margaryną.
Masa jabłkowa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło stopić w rondelku, dodać jabłka i dusić pod przykryciem. Gdy nadmiar wody odparuje dodać galaretki i jeszcze chwilę dusić bez przykrycia.
Na spód blaszki układamy 1 ciast makowe, na to 1/2 kremu. Następnie placek biały, który przykrywamy masą jabłkową. Na to kolejna warstwa kremu, i przykrywamy ciastem makowym. Polewamy polewą i odkładamy na jakiś czas w chłodne miejsce, aby placki zmiękły.
Ciekawe ciasto,na specjalna okazje i nie tylko:)
OdpowiedzUsuńTroszkę czasochłonne niestety, ale warto spróbować :)
OdpowiedzUsuńA forma o jakich wymiarach bedzie w sam raz?
OdpowiedzUsuńU mnie była to duża forma 25 x 36cm.
OdpowiedzUsuńOk,wielkie dzieki!
OdpowiedzUsuńapetyczne, bardzo ładnie wygląda, muszę je zrobić :)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast pazyc mak mozna dodac gotowa mase makowa?dzieki,pozdr.:)
OdpowiedzUsuńNiestety trzeba parzyć mak :)
OdpowiedzUsuńTak przygotowany krem ma bardzo mączny posmak,ja proponuję budyń ugotowany w połowie mleka podanego na opakowaniu,pozatym ciasto wygląda i smakuje rewelacyjnie,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto! Robiłam z galaretką truskawkową( do masy jabłkowej), dla mnie to ciasto to połączenie makowca japońskiego , jabłecznika i kremówki.Pycha!
OdpowiedzUsuń