środa, 30 marca 2011

Cukinia w słoiku

Cukinia z curry

Składniki:
1,5 kg cukinii (przepis można również zastosować z ogórkami)
2 cebule
Zalewa:
1 l wody
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki octu 10%
1,5 łyżki soli
3 łyżeczki curry
przyprawy: seler naciowy, gorczyca

Wykonanie:
Cukinie (ogórki) umyć, wydrążyć nasiona, pokroić w słupki, układać w słoikach niezbyt ciasno.
Zalewa: wodę, cukier, ocet, sól i curry zagotować. Do gorącej zalewy wrzucić pokrojone w półksiężyce cebule. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do każdego słoika włożyć liść selera i wsypać po pół łyżeczki gorczycy. Słoiki zalewamy ostudzoną zalewą. Pasteryzujemy około 2 minut.

Jak napis na pokrywce głosi: BEZ KONSERWANTÓW :)
 
Od jakiegoś czasu szukałam ciekawego przepisu na łososia i dzisiaj nareszcie znalazłam :) Polecam z ryżem curry oraz sosem... palce lizać!!

Łosoś w pomarańczowej panierce

Składniki:
2 kawałki łososia (około 25 dkg)
1 pomarańcza
5 łyżek bułki tartej
2 łyżki oliwy
4 łyżki natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz
6 łyżek majonezu

Wykonanie:
Łososia przyprawiamy solą i pieprzem. Pomarańczę myjemy, parzymy wrzątkiem. Skórkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Z reszty pomarańczy wyciskamy sok. Bułkę mieszamy ze skórką, oliwą oraz 2 łyżkami natki. Łososia panierujemy w powstałej masie, układamy na folii aluminiowej i zawijamy. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia folię można rozwinąć, by bułka się zrumieniła.
Majonez mieszamy z sokiem z pomarańczy oraz pozostałą natką, podajemy do łososia.  

A z mlecznych posiłków polecam pyszny, orzeźwiający koktajl bananowo - kiwi z nutką pomarańczy.

Mleczny koktajl banan-kiwi

Składniki:
100 ml mleka
100 ml śmietany (18%)
2 banany
4 kiwi
łyżka cukru waniliowego
sok z 1 pomarańczy

Wykonanie:
Kiwi obieramy i myjemy, banany obieramy. Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i miksujemy (ja użyłam blendera). Jeśli ktoś woli, można dodać więcej cukru. Pyszny i zdrowy koktajl!
 
 

7 komentarzy:

  1. Witam, od kilku miesięcy śledzę Twoje przepisy na SMAKERZE, są super! A najbardziej podobają mi się Twoje fantastyczne zdjęcia, tak apetyczne i kuszące. Szczerze pozdrawiam i trochę zazdroszczę kulinarnej finezji

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję i również pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pytanie co do cukinii...
    "Słoiki zalewamy ostudzoną zalewą. Pasteryzujemy około 2 minut."
    Tylko 2 minuty? Rozumiem, ze zalewamy zimna, wstawiamy sloiki do zimnej wody, zagotowujemy i trzymamy tak 2 minuty?
    Pytam, bo "sloikowanie" niezbyt jest dla mnie zawsze jasne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie nie, czas pasteryzowania liczę od momentu zagotowania wody. Można włożyć słoiki do wrzącej wody, ale można się poparzyć. Ja zawsze wkładam słoiki do garnka, dopełniam wodą, czekam aż woda się zagotuje i wtedy odliczam czas. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. OK. To zrozumiałem :). Ale gotujemy tylko 2 minuty? Bo wszędzie w podobnych przepisach pasteryzacja trwa 10-15 minut i stąd moje zdziwienie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak, tylko 2 minuty. W niektórych przepisach w ogóle się nie pasteryzuje, w niektórych pasteryzuje się kilkanaście minut. W tym tylko 2 minuty. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, bardzo smaczny koktajl, nie trzymałam się dokładnie proporcji, ale i tak wyszedła dobry :) zamiast śmietany dałam jogurt naturalny, a świeży sok pomarańczowy zastąpiłam tym z kartonu, świetnie sprawdził się mrożony banan :) dziękuję za inspirację i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...