piątek, 8 kwietnia 2011

Chleb z promilami :)

Guinness to ciemne, prawie czarne piwo o ciężkim gorzko - słodkawym smaku. Jest najpopularniejszym piwem w Irlandii. Produkowany ze słodu jęczmiennego, chmielu, drożdży i wody. Ciekawostką jest to, iż Guinness jest mniej kaloryczny niż piwo jasne.
Dzisiaj polecam chleb z dodatkiem Guinnessa, niesamowicie mnie urzekł swoim smakiem i cudownie chrupiącą skórką!!

Chleb piwny

Składniki na keksówkę 25cm:
260ml piwa Guinness
260ml wody
60 dkg mąki pszennej
2 łyżeczki soli
10g drożdży świeżych

Wykonanie:
Wszystkie składniki wieczorem łączymy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc do wyrośnięcia. Rano przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami keksówki, wierzch obsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni, piec 10 minut po czym obniżamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy kolejne 20-30 minut. Chleb z niesamowicie chrupiącą skórką!!


Ryż z warzywami

Składniki:
pół szklanki ryżu
1 cebula
1 papryka czerwona
3 marchewki gotowane
pół puszki kukurydzy
1 mała puszka pędów bambusa (niekoniecznie)
puszka ananasów
2 jajka
przyprawy: sos sojowy, sól, pieprz
sos słodko-kwaśny - przepis poniżej
szczypiorek

Wykonanie:
Ryż gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Do cebuli dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pędy bambusa (jeśli ktoś nie ma pędów można je pominąć). Do warzyw dodajemy ugotowany ryż, przyprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i dusimy kila minut. Gotowaną marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do reszty. Kukurydzę odsączamy i mieszamy z warzywami i ryżem. Całość dusimy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy 2-3 krążki ananasa pokrojone w cząstki. Następnie do dania wbijamy jajka i smażymy, aż się zetną.
Ryż z warzywami nakładamy do niedużych miseczek uprzednio opłukanych w wodzie (żeby nie przykleił się) i w takiej foremce nakładamy na talerz. Danie będzie miało fajniejszy kształt. Posypujemy szczypiorkiem i polewamy dookoła sosem słodko-kwaśnym.

Sos słodko - kwaśny

Składniki:
pół szklanki soku z ananasów
4 łyżki ketchupu
duża łyżka octu
łyżka cukru
mąka do zagęszczenia

Wykonanie:
Sok z ananasów wlewamy do niedużego garnka, dodajemy ketchup, cukier i ocet. Zagotowujemy ciągle mieszając. Zagęszczamy mąką i gotowe.
 

1 komentarz:

  1. Slod jeczmienny i przede wszystkim palony jeczmien - nieslodowany, ktory nadaje mu czarna barwe i palonosc w smaku. Jest mniej kaloryczne, bo zawiera mniej alkoholu. Z ciekawosci sprawdze ile kalorii ma tutejszy Heineken i Carlsberg, bo polskie piwa wg tego co znalazlem sa "ciezsze" o 6 kalorii/100g a zawieraja ok 1,4% ABV wiecej.Pozdrawiam z D15.

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...