Dzisiaj pizza w nieco innej odsłonie. Równie smaczna jak ta tradycyjna z pieczarkami i żółtym serem.
Pizza z fetą i oliwkami
Składniki na formę okrągłą do pizzy 32cm:
Na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka wody
1,5 dkg drożdży świeżych
pół łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
Na nadzienie:
pół szklanki sera feta
pół czerwonej papryki
3 łyżki czarnych oliwek
3 plastry szynki wieprzowej
sos pomidorowy (1 łyżeczka przecieru pomidorowego, 2-3 łyżki wody, pół drobno posiekanej cebulki, przyprawa do pizzy)
przyprawy: oregano
Wykonanie:
Drożdże rozprowadzamy kilkoma łyżkami ciepłej wody, dodajemy kilka łyżek mąki i mieszamy. Powstały zaczyn odkładamy do wyrośnięcia. Resztę składników mieszamy w misce, dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie gładkie i elastyczne odkładamy je pod przykryciem do wyrośnięcia (około godziny). Po wyrośnięciu ciasto wykładamy na okrągłą formę do pizzy (ja wyłożyłam ją papierem wysmarowanym oliwą z oliwek). Paprykę kroimy w paseczki, oliwki w plasterki, szynkę w kostkę, ser kruszymy w palcach.
Sos pomidorowy: przecier łączymy z wodą, posiekaną cebulką i przyprawą do pizzy, dobrze mieszamy. Sosem smarujemy wierzch ciasta. Na to wykładamy pokruszony ser, paprykę, szynkę oraz oliwki. Całość obsypujemy oregano.
Pizzę pieczemy w temperaturze 200 stopni około 15-20 minut. Gorąco polecam!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.