Pulpeciki zapiekane
Składniki na 4 porcje:
40 dkg mięsa mielonego (u mnie drobiowo - wieprzowe)
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
puszka pomidorów w zalewie
mała puszka groszku lub 2 garści groszku mrożonego
1 cebula
przyprawy: sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia
starta mozzarella
natka pietruszki
Wykonanie:
Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, 2 łyżki posiekanej natki, przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Z masy formujemy małe pulpeciki, układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
W niedużym rondelku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy pomidory w puszce wraz z zalewą (jeśli są w całości pokroić je w kostkę). Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy tymianek, oregano i bazylię. Można dodać łyżę przecieru pomidorowego. Gotujemy kilka minut. Do sosu dodajemy groszek (jeśli z puszki to osączony z zalewy). Mieszamy i powstałym sosem zalewamy pulpety.
Zapiekamy około 25 minut w 180-200 stopniach. 5 minut przed końcem wierzch posypujemy startą mozzarellą. Podajemy z kuskusem, ryżem lub ziemniaczkami z wody.
W TV na okrągło lecą reklamy pysznych kąsków kurczaka z sosem. Tak nabrałam na nie ochoty, że w końcu zrobiłam, ale takie domowe, nie z torebki. Oto efekt.
Kąski kurczaka z sosem miodowo-musztardowym
Składniki:
2 piersi z kurczaka
pół opakowania paluszków solonych
1 jajko
mąka do panierowania
przyprawy: sól, przyprawa do kurczaka
Sos:
2 łyżki ketchupu (pikantny czy łagodny zależy od preferencji)
2 łyżki musztardy stołowej
1 łyżka miodu
Wykonanie:
Kurczak: Piersi myjemy, kroimy wzdłuż na paski ok 2cm szerokości. Przyprawiamy solą, przyprawą, odstawiamy na kilkanaście minut. Paluszki rozdrabniamy (ja użyłam blendera, można wsypać do woreczka i rozdrobnić wałkiem). Kawałki kurczaka panierujemy w mące, jajku oraz panierce z paluszków. Smażymy na rozgrzanym oleju, osączamy na rzeczniku papierowym.
Sos: musztardę, ketchup i miód mieszamy razem.
Kąski maczamy w sosie i zajadamy z apetytem. Polecam!!!
Panierka z paluszków, genialne, bo proste a jakie innowacyjne ;) Ja robiłam na tej samej zasadzie ale w panierce z chipsów paprykowych.
OdpowiedzUsuńami
O takiej panierce jeszcze nie słyszałam, bardzo ciekawe ...
OdpowiedzUsuń