środa, 18 maja 2011

Szaszłyki z indyka

Miniony weekend upłynął Nam na grillowaniu.  Oprócz tradycyjnej kiełbaski i kaszanki z grilla serwowaliśmy również pyszne szaszłyki z indyka. Mięsko marynowane w soku z cytryny i pomarańczy z dodatkiem musztardy bardzo Nam smakowało. Do tego kolorowe warzywa i szaszłyki zniknęły raz dwa!


Szaszłyki z indyka

Składniki na około 15 szaszłyków:

0,5 kg filetu z indyka
4 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
sok z połowy pomarańczy
2-3 łyżki musztardy stołowej
1 papryka zielona
1 papryka żółta
2-3 cebule
opakowanie pomidorków koktajlowych

Wykonanie:
Mięso myjemy i kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i pomarańczy oraz z musztardą. Do marynaty dodajemy mięso, mieszamy i wstawiamy na noc do lodówki. Papryki myjemy, wycinany gniazda i kroimy na kwadraty 2 x 2 cm. Cebule obieramy, myjemy i kroimy na większe cząstki. Na patyczki do szaszłyków nabijamy na przemian paprykę, mięso, cebulę, pomidorki koktajlowe. Grillujemy około 20 minut.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam sezon grilowy ,kiedy mozna rozkoszowac sie tymi wszystkimi smakolykami,a wybor jest duuzy!Lubie przyrzadzac roznorodne szaszlyki,z cebula cukinia papryka i z mieskiem drobiowym,osobiescie dodaje rowniez kielbaske w plasterki.Tym sposobem na patyczki mam wszystkiego po trochu.Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie szaszłyki z mięskiem i kiełbaską też często goszczą u Nas na grillu, ale tym razem kosztowaliśmy tylko z mięskiem i warzywami :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj Pati.Zarówno sakiewki jak i sałatkę robiłam i powiem że wszystko wyszło pyszne.Masz bardzo fajny blog i bardzo smaczne przepisy.
    Serdecznie pozdrawiam :)

    Elzbieta8960

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję Elżbieto za miłe słowa, mam nadzieję że jeszcze wiele przepisów wypróbujesz i zasmakujesz :) Również pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...