Miniony weekend upłynął Nam na grillowaniu. Oprócz tradycyjnej kiełbaski i kaszanki z grilla serwowaliśmy również pyszne szaszłyki z indyka. Mięsko marynowane w soku z cytryny i pomarańczy z dodatkiem musztardy bardzo Nam smakowało. Do tego kolorowe warzywa i szaszłyki zniknęły raz dwa!
Szaszłyki z indyka
Składniki na około 15 szaszłyków:
0,5 kg filetu z indyka
4 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
sok z połowy pomarańczy
2-3 łyżki musztardy stołowej
1 papryka zielona
1 papryka żółta
2-3 cebule
opakowanie pomidorków koktajlowych
Wykonanie:
Mięso myjemy i kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i pomarańczy oraz z musztardą. Do marynaty dodajemy mięso, mieszamy i wstawiamy na noc do lodówki. Papryki myjemy, wycinany gniazda i kroimy na kwadraty 2 x 2 cm. Cebule obieramy, myjemy i kroimy na większe cząstki. Na patyczki do szaszłyków nabijamy na przemian paprykę, mięso, cebulę, pomidorki koktajlowe. Grillujemy około 20 minut.
Uwielbiam sezon grilowy ,kiedy mozna rozkoszowac sie tymi wszystkimi smakolykami,a wybor jest duuzy!Lubie przyrzadzac roznorodne szaszlyki,z cebula cukinia papryka i z mieskiem drobiowym,osobiescie dodaje rowniez kielbaske w plasterki.Tym sposobem na patyczki mam wszystkiego po trochu.Polecam!
OdpowiedzUsuńTakie szaszłyki z mięskiem i kiełbaską też często goszczą u Nas na grillu, ale tym razem kosztowaliśmy tylko z mięskiem i warzywami :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitaj Pati.Zarówno sakiewki jak i sałatkę robiłam i powiem że wszystko wyszło pyszne.Masz bardzo fajny blog i bardzo smaczne przepisy.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam :)
Elzbieta8960
Dziękuję Elżbieto za miłe słowa, mam nadzieję że jeszcze wiele przepisów wypróbujesz i zasmakujesz :) Również pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń