Pancakes to amerykańskie naleśniki. Tym różnią się od Naszych polskich, iż są grube i ciasto robi się na maślance. A smakują wspaniale! Mięciutkie i delikatne, z syropem klonowym, cukrem pudrem, ulubionym dżemem lub owocami... zasmakują każdemu.
Pancakes na maślance
Składniki na około 8 pancakes:
2 szklanki maślanki
1,5 szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 szklanki oliwy
1/4 szklanki cukru
1 jajko
Wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy mikserem do powstania ciasta gęstszego niż naleśnikowe. Ciasto wylewamy łyżką wazową na rozgrzaną, suchą patelnię i smażymy na rumiano z obu stron. Układamy w stosik na talerzyku, podajemy z ulubionymi dodatkami.
probowalam i musze powiedziec ze bardzo smaczne,smak podobny raczej do polskich racuchow niz nalesnikow,fajny przepis));)
OdpowiedzUsuń