poniedziałek, 30 maja 2011

Torcik kawowy

Dzisiaj prezentuję pyszny i lekki torcik kawowy. Jako że jesteśmy smakoszami kawy torcik bardzo Nam smakował. Nawet Nasz 3-latek zajadał z apetytem (a jego ciężko zadowolić). Polecam, nie tylko na szczególne okazje.

Torcik kawowy



Składniki (średnica ciasta około 20 cm):

Na blaty bezowe:
5 białek
150g cukru
110g zmielonych migdałów
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Na krem kawowy:
250ml mleka
5 żółtek
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
50g cukru
200g masła lub margaryny
opcjonalnie: 1,5 łyżki budyniu śmietankowego (w proszku)

Dodatkowo: 
prażone płatki migdałowe
posypka czekoladowa

Wykonanie:
Blaty bezowe: Przed ubijaniem masy na blaty na papierze do pieczenia rysujemy 3 koła o średnicy około 20 cm (użyłam małego talerzyka). Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy około 10 minut. Następnie stopniowo dodajemy zmielone migdały i mąkę ziemniaczaną (miksujemy na najniższych obrotach). Gotowe ciasto rozsmarowujemy na narysowanych kołach. Blaty pieczemy około 15 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy w środku blaty do ostygnięcia. Gdy będą zimne delikatnie odklejamy je od papieru.
Krem kawowy: 150ml mleka zagotowujemy z cukrem i kawą. Resztę mleka miksujemy z żółtkami. Powstałą masę powoli wlewamy do gotującego się mleka ciągle mieszając. Gotujemy na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje (około 10 minut).  U mnie masa nie zgęstniała wystarczająco dlatego 1,5 łyżki budyniu śmietankowego rozpuściłam w kilku łyżkach zimnego mleka, wlałam do masy kawowej i powstał budyń. Masę studzimy. Masło (o temperaturze pokojowej) ucieramy, stopniowo dodajemy masę kawową. Każdy blat smarujemy masą, układamy w torcik. Chłodzimy kilka godzin. Przed podaniem posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi, posypką lub tartą czekoladą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...