poniedziałek, 20 czerwca 2011

Racuszki

Dla małych i dużych łasuchów polecam puszyste i mięciutkie racuszki z rodzynkami. Mój Szkrab w zastraszającym tempie pochłonął 3 sztuki i wołał o jeszcze!

Racuchy z rodzynkami



Składniki na około 12 sztuk:

3 dkg drożdży
200 ml mleka
3 łyżki cukru
szczypta soli
2 jajka
1,5 szklanki mąki
garść rodzynek
cukier puder

Wykonanie:
Drożdże rozprowadzamy kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki i wyrabiamy zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy resztę cukru, sól, jajka, wyrośnięty zaczyn i resztę ciepłego mleka. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Pod koniec dodajemy rodzynki. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Na rozgrzany olej nakładamy łyżką niewielkie racuszki, smażymy na rumiano z obu stron. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


Również z lekkich przekąsek proponuję sałatkę z soczystym ananasem.

Sałatka z ananasem

Składniki:
1 świeży ananas (opcjonalnie ananas z puszki)
puszka kukurydzy
słoiczek selera konserwowego
30 dkg szynki
30 dkg sera żółtego gouda
3 pory
5 jaj
przyprawy: sól, pieprz
majonez

Wykonanie:
Ananasa obieramy, myjemy, kroimy na małe cząstki. Wrzucamy do miski. Seler osączamy i odciskamy z soku. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy. Szynkę i ser koimy w kostkę. Pory siekamy w półksiężyce, przelewamy wrzątkiem, studzimy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez, mieszamy i wkładamy do schłodzenia do lodówki. Sałatkę podajemy udekorowaną zieleniną. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...