Brioszka (brioche) to francuskie śniadaniowe ciasto drożdżowe pieczone z dużą ilością jajek i masła. Oryginalne brioszki pieczone są w formie bułeczek z kulką na wierzchu, u mnie brioszka w formie chlebka. Doskonale smakuje z dżemem, twarożkiem lub zapieczona z cukrem waniliowym w piekarniku. Niesamowicie puszysta, maślana o pięknym, żółtym kolorze. Najlepsza lekko ciepła. Polecam!!
Brioszka (brioche)
Składniki na keksówkę 9 x 26cm:
375g mąki pszennej
20g drożdży świeżych (lub 7g suszonych)
3 jajka + 1 do posmarowania
100ml ciepłego mleka
50g drobnego cukru lub cukru pudru
1 łyżeczka soli
175g bardzo miękkiego masła
Wykonanie:
Drożdże rozprowadzamy w mleku, dodajemy łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy na 15 minut. Pozostałą mąkę przesypujemy do miski, dodajemy resztę cukru, sól i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy chwilę po czym dodajemy całe jajka. Wyrabiamy kilka minut (mikserem lub ręką), następnie dodajemy masło i wyrabiamy jeszcze 10 minut. Gotowe ciasto przekładamy do nasmarowanej olejem miski, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na całą noc do lodówki.
Rano przygotowujemy keksówkę, smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą. Z ciasta formujemy kulki i układamy w keksówce "parami". Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 3 godzin). U mnie wyrośnięta brioszka wyglądała tak:
Rano przygotowujemy keksówkę, smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą. Z ciasta formujemy kulki i układamy w keksówce "parami". Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 3 godzin). U mnie wyrośnięta brioszka wyglądała tak:
Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Jeśli wierzch zbyt mocno będzie się rumienił przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu ciasto zostawiamy na 10 minut w foremce, a następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.
Źródło: brioche.
Właśnie skończyłam zajadać się brioszką,
OdpowiedzUsuńwyszła przepyszna. polecam ten przepis
Ja też polecam.Wygląda super a smakuje wybornie nawet nie odstawiana na noc do lodówki.Pięknie wyrosła w czasie gdy w piekarniku był mój ulubiony chleb. Od siebie dodałam skórkę otartą z jednej pomarańczy.Teraz zawsze na niedzielny poranek będzie do kawy.Dziękuję za super przepis.
OdpowiedzUsuńPrzepis jest rewelacyjny, ciasto drożdżowe nigdy mi nie wychodziło, więc z powątpiewaniem podeszłam do tego ciasta. Ciasto wyszło przepyszne, pięknie wyrosło i jest bardzo puszyste i bardzo smaczne. Dałam połowę tłuszczu , bo wydawało mi się, że to za dużo, następnym razem dam całość. Polecam, jak dla mnie rewelacja. Sonia
OdpowiedzUsuńSuper przepis brioszka wyszla super mega
OdpowiedzUsuń