wtorek, 29 maja 2012

Zapiekanka ryżowa z pulpecikami mięsnymi

Kolejna zapiekanka :) Ostatnio mamy do nich słabość. Tym razem w wersji z mięsem. Polecam!



Zapiekanka ryżowa z pulpecikami mięsnymi

Składniki na 4 porcje:

szklanka ryżu długoziarnistego
3 marchewki
kilka różyczek kalafiora (lub brokuła)
3/4 szklanki groszku mrożonego

Na pulpeciki:
250g mięsa mielonego (dowolnego)
1 cebula
1 jajko
1 czerstwa kajzerka
opcjonalnie bułka tarta do zagęszczenia
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka

Na sos:
łyżka masła
łyżka mąki
2 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki gęstej śmietany
3 trójkąciki serka topionego kremowego
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Dodatkowo: 
100g startego sera żółtego

Wykonanie:
Ryż płuczemy, zalewamy 2 szklankami bulionu warzywnego, zagotowujemy, zmniejszamy ognien i gotujemy 10 minut pod przykryciem. Następnie wyłączamy płytę i zostawiamy ryż na kolejne 10 minut. 
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Gotujemy około 5 minut, osączamy. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, również gotujemy około 3-4 minut. Marchew, kalafior i groszek mieszamy z ryżem, można dodać pół łyżeczki ziół prowansalskich. 

Pulpeciki: mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz drobno pokrojoną, podsmażoną cebulę. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Jeśli masa jest rzadka zagęszczamy  2 łyżkami bułki tartej. Z masy formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i smażymy na rozgrzanym oleju. Ja pulpeciki gotowałam w bulionie około 10 minut. 

Sos: masło rozgrzewamy w rondelku, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Wlewamy bulion i mieszamy, aż powstanie jednolity, gładki sos. Dodajemy śmietanę oraz serek topiony i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku.

Sos wlewamy do ryżu z warzywami (zostawiamy odrobinę do polania zapiekanki), mieszamy. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, wyrównujemy powierzchnię. Na wierzchu układamy pulpeciki i lekko je wciskamy w ryż. Całość polewamy resztą sosu i posypujemy startym serem. Zapiekamy około 25 minut w 180 stopniach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...