piątek, 29 marca 2013

Szarlotka tatrzańska

Szarlotka tatrzańska tak naprawdę z Tatrami wiele wspólnego nie ma. Nie wiadomo skąd taka nazwa tego ciasta. Do przygotowania tej szarlotki wykorzystuje się bardzo cieniutko pokrojone plasterki jabłek. U mnie krojone ręcznie i niestety jeszcze zbyt grubo. Najlepiej użyć robota. Ciasto z mąki krupczatki jest niesamowicie kruche! Polecam!



Szarlotka tatrzańska

Składniki na formę 23x33cm:

Na ciasto:
500g mąki krupczatki
250g masła lub margaryny
pół szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany

Warstwa jabłkowa:
2-3 kg jabłek (szarej renety lub antonówki)
2 łyżeczki cynamonu
cukier do smaku
bułka tarta do podsypania

Dodatkowo:
cukier puder

Wykonanie:

Ciasto: wszystkie składniki (masło, jajka i śmietana muszą być zimne) zagniatamy w gładkie ciasto. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy spód formy. Nakłuwamy widelcem i schładzamy w lodówce minimum 30 minut. Pozostałą część ciasta owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika. Schłodzone ciasto podpiekamy około 15 minut w 160-180 stopniach.

Warstwa jabłkowa: jabłka myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda, kroimy na ćwiartki  a następnie na bardzo cienkie plasterki. Mieszamy z cynamonem, dodajemy cukier wg uznania i mieszamy. 

Podpieczony spód ciasta obsypujemy 2-3 łyżkami bułki tartej. Następnie wykładamy jabłka. Na wierzch ścieramy na tarce zmrożoną część ciasta. Ciasto pieczmy w 160-180 stopniach około godziny. Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.


6 komentarzy:

  1. bardzo smaczna szarlotka ,a mąka krupczatka rzeczywiście nadaje wyjątkowej kruchości :) Polecam szczerze , bo robiłam kilka razy i za każdym razem efekt jest pyszny :) ggosienka68

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba wiem skąd nazwa :) plasterki jabłek jeden na drugim od razu przypomniały mi rozwarstwiające się skały! Właśnie wróciłam z urlopu w górach ...
    Renata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Renatko, to już znamy pochodzenie nazwy :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. wiem skąd nazwa! plasterki jabłek przypominają rozwarstwiające się skały - właśnie wróciłam z urlopu w górach

    OdpowiedzUsuń
  4. To tu powstal slynny przepis na "szarlotka spod samiuśkich Tater"
    http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,39914793,39914793,0,2.html?v=2

    pozdrawia Zosia

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...