Dzisiaj proponuję schab w sosie miodowo - musztardowym. Kolejna alternatywa do tradycyjnego schabowego, duszony schab jest kruchy i delikatny, a słodko - ostry sos idealnie do niego pasuje. Polecam!
Schab duszony w miodowo - musztardowym sosie
Składniki na 3 porcje:
6 plastów schabu
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki miodu
szklanka bulionu warzywnego
2 łyżki gęstej śmietany (np. 18%)
płaska łyżka mąki
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany
Wykonanie:
Mięso nacieramy czosnkiem, pieprzem i papryką. Odstawiamy na 30 minut, a następnie smażymy na złoty kolor na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Wlewamy bulion i dusimy, aż mięso zmięknie. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je na talerz, do sosu z duszenia dodajemy musztardę, miód i mieszamy do połączenia składników. Mąkę rozrabiamy ze śmietaną i odrobiną wody, wlewamy do sosu. Podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Do sosu przekładamy mięso i podgrzewamy razem kilka minut. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
SMACZNEGO!
Miód i musztarda to genialne połączenie, pyszne danie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńkocham ten sos:)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na schab, coś innego niż klasyczny kotlet schabowy i na pewno pyszny :)
OdpowiedzUsuńczarodziejkasmakow.blogspot.com
dzisiaj pichcę ten schabik, bardzo fajny przepis. ogólnie naprawdę smaczne przepisy, podoba mi się ten bloq :)
OdpowiedzUsuńhttp://dryxeye.blogspot.com/
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńdzisiaj pichcę ten schabik, bardzo fajny przepis. ogólnie naprawdę smaczne przepisy, podoba mi się ten bloq :) http://sucheoczyinfo.blogspot.com/
Usuńten przepis też fantastyczny
OdpowiedzUsuńWłaśnie zabieram się do tego dania. Na zdjęciu wygląda apetycznie, oby mojemu mężusiowi smakowało ;)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki :)
UsuńWłaśnie zrobiłam rewelacja ;)
OdpowiedzUsuńJestem w trakcie robienia :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie skończyliśmy jeść. Wyszło rewelacyjnie. Łatwy w przygotowaniu przepis a danie takie pyszne. :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam
UsuńMniam... Aż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńAle pychotka ����
OdpowiedzUsuńWspaniały smak i pomysł :-)
OdpowiedzUsuń