poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Mielone z jabłkiem i porem

 Cudownie soczyste mielone z jabłkiem i porem, które genialnie się ze sobą komponują. Mała zmiana składników, a jaki efekt. Warto spróbować :)
 

Mielone z jabłkiem i porem

Składniki na 4 porcje:

500g mięsa mielonego (dowolnego)
1 cebula
pół pora
1 jabłko
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ulubione zioła (opcjonalnie)

Wykonanie:

Mięso przekładamy do miski, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami (ja zawsze tak przyprawione mięso odstawiam na minimum godzinę do lodówki, by lepiej przeszło przyprawami).
Cebulę kroimy w drobną kostkę, por kroimy w półtalarki. Cebulę podsmażamy na łyżce tłuszczu, po chwili dodajemy por i chwilę razem smażymy. Odstawiamy do przestudzenia.
Do mięsa dodajemy jajko, podsmażoną cebulę z porem, starte na grubych oczkach jabłko oraz bułkę tartą. Masę dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy okrągłe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na brązowy kolor na rozgrzanym tłuszczu. Odsączamy na papierowym ręczniku.

SMACZNEGO!
 
Źródło: kotlety.

3 komentarze:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...