sobota, 12 kwietnia 2014

Sałatka chrzanowa z ananasem

 Kolejna propozycja na świąteczny stół. Sałatka z chrzanem i słodkim ananasem. Składniki, które  razem tworzą zgrany duet. Do tego oczywiście jajka, groszek i kukurydza oraz sycący ryż. Polecam!
 

 
Sałatka chrzanowa z ananasem
 
Składniki na około 6-8 porcji:

woreczek ryżu
puszka ananasa
szklanka groszku (mrożonego lub z puszki)
puszka kukurydzy
4 jajka na twardo
2 łyżki chrzanu
przyprawy: odrobina soli
kilka łyżek majonezu

Wykonanie:
Groszek mrożony gotujemy i studzimy, z puszki odsączamy.  Kukurydzę i ananasa odsączamy, jajka kroimy w kostkę, ananasa na mniejsze części. Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, studzimy. Wszystkie składniki łączymy w misce, lekko solimy, dodajemy chrzan i majonez. Schładzamy w lodówce.



Akcja: "Wielkanocne Smaki"

http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/wielkanocne-smaki-edycja-iv
 

2 komentarze:

  1. robię podobną sałatkę, ale nie dodawałam wcześniej chrzanu-dobry pomysł! polecam też przed dodaniem majonezu rozwodnić go trochę odrobiną syropu z ananasa, wtedy sałatka jest jeszcze bardziej soczysta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja rozcieram majonez z żółtkami z jajek, a do sałatki kroję same białka wtedy sałatka lepiej się "trzyma" (ananas jest soczysty i czasem puszcza trochę soku rozrzedzając sałatkę). Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...