Dla miłośników czarnego napoju słodki, kremowy likier kawowy. Likier jest ekspresowy w przygotowaniu i można go spożywać już dzień po przyrządzeniu. Ja najbardziej lubię wlewać sobie łyżeczkę tego likieru do popołudniowej kawy. Polecam!
Likier kawowy
Składniki:
puszka mleka skondensowanego słodzonego (400ml) lub niesłodzonego (wtedy dodatkowo do nalewki dodajemy pół szklanki cukru)
3 łyżki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody i wystudzonej)
szklanka wódki
1/4 szklanki spirytusu
Wykonanie:
Wszystkie składniki dobrze ze sobą mieszamy i gotowe!
Wyglada przepysznie, zastanawiam sie tylko czy szklanka wodki i 1/4 szklanka spirytusu nie powoduje, ze jest to za mocne??
OdpowiedzUsuńTaka ilość alkoholu na 400ml mleka na pewno nie sprawi, że likier będzie za mocny. Można dodawać stopniowo alkohol i próbować czy nam taka "moc" odpowiada.
OdpowiedzUsuńporywam kieliszeczek tego dobrodziejstwa:D
OdpowiedzUsuńjaki spirytus będzie najlepszy do tej nalewki?
OdpowiedzUsuńUżyłam spirytusu rektyfikowanego 96%.
UsuńDziękuję bardzo, jutro go robię :)
UsuńUwielbiam Twój blog! Przepisy są proste, smaczne i zawsze się udają :)
Bardzo się cieszę :)
UsuńDziękuję bardzo :-) Pachnie i smakuje wyśmienicie :-)
OdpowiedzUsuń