Dzisiaj propozycja zapiekanki w formie ciasta, pieczonej w tortownicy. Zapiekanka pięknie się prezentuje, jest również bardzo smaczna. Makaron w sosie pomidorowym z ziołowym serkiem topionym i parmezanem. Danie można wzbogacić o mięso. Do przygotowania zapiekanki można wykorzystać inne kształty makaronu, a zamiast cukinii można użyć bakłażana. Polecam!
Ciasto makaronowe z cukinią
Składniki na 4-5 porcji:
1-2 cukinie
opakowanie Czanieckiego makaronu Rurki (lub innego kształtu)
szklanka przecieru pomidorowego lub krojonych pomidorów z puszki
100g serka topionego ziołowego
4 łyżki tartego parmezanu
przyprawy: sól, pieprz, oregano
2 piersi z kurczaka (opcjonalnie)
Wykonanie:
Cukinię myjemy, kroimy na paski grubości około 0,5cm. Cukinię blanszujemy około minuty we wrzącej wodzie z dodatkiem soli. Odsączamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Paskami cukinii wykładamy dno i boki natłuszczonej tortownicy (20cm) tak, by paski zwisały poza boki formy.
Przecier lub krojone pomidory gotujemy do uzyskania gęstego sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
Piersi kroimy w niedużą kostkę, oprószamy solą, pieprzem i smażymy, aż lekko się zrumienią.
Makaron gotujemy al dente, odsączamy. Do gorącego makaronu dodajemy serek topiony i mieszamy, aż ser się roztopi. Dodajemy sos pomidorowy, parmezan i kurczaka. Mieszamy delikatnie, by makaron się nie połamał. Makaron przekładamy do tortownicy, lekko ugniatamy. Zwisające poza brzegi formy paski cukinii zakładamy na makaron. Ciasto pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, po czym wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim formę jeszcze na 15 minut. Wyjmujemy, nożem przejeżdżamy wokół boków, by ciasto odeszło. Wierzch tortownicy zakrywamy okrągłą deską do krojenia, odwracamy do góry nogami i zdejmujemy obręcz i dno tortownicy.
SMACZNEGO!
Wygląda cudownie. Chętnie bym zjadła porcyjkę. :)
OdpowiedzUsuń