Croque monsieur to kanapka serwowana na gorąco we francuskich kafejkach i bistrach. Jest tanim i sycącym daniem. W dosłownym tłumaczeniu Croque monsieur znaczy chrup - pan. Istnieje również croque madame czyli chrup- pani, którą dodatkowo serwuje się z sadzonym jajkiem.
Croque monsieur
Składniki na 2 porcje:
4 kromki chleba pszennego
10 dkg sera żółtego
2 plastry szynki
kilka łyżek mleka
masło
przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
Ser trzemy na tarce, dodajemy 3-4 łyżki mleka. Na 2 kromki nakładamy po łyżce namoczonego sera, przyprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy pół plastra szynki, następnie ponownie łyżka sera i szynka. Przykrywamy drugą kromką i smażymy na rozgrzanym maśle z obu stron na złoty kolor.Po obróceniu kromek na drugą stronę wierzch posypujemy resztą sera i smażymy do czasu, aż się stopi.
Croque monsieur
Składniki na 2 porcje:
4 kromki chleba pszennego
10 dkg sera żółtego
2 plastry szynki
kilka łyżek mleka
masło
przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
Ser trzemy na tarce, dodajemy 3-4 łyżki mleka. Na 2 kromki nakładamy po łyżce namoczonego sera, przyprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy pół plastra szynki, następnie ponownie łyżka sera i szynka. Przykrywamy drugą kromką i smażymy na rozgrzanym maśle z obu stron na złoty kolor.Po obróceniu kromek na drugą stronę wierzch posypujemy resztą sera i smażymy do czasu, aż się stopi.
Na obiad polecam zupę cygańską (cygańska, gdyż do garnka można wrzucić co się komu podoba). Są różne wersje tej zupy, z kukurydzą, z innymi jarzynkami. Ja przedstawiam swoją.
Zupa cygańska
Składniki:
2 średnie cebule
2 papryki czerwone
4 duże ziemniaki
wędlina (szynka, cienka kiełbaska, może być boczek lub parówki)
1 l bulionu (może być z kostki)
2 łyżki gęstej śmietany
przyprawy: sól, pieprz, majeranek
natka pietruszki
Składniki:
2 średnie cebule
2 papryki czerwone
4 duże ziemniaki
wędlina (szynka, cienka kiełbaska, może być boczek lub parówki)
1 l bulionu (może być z kostki)
2 łyżki gęstej śmietany
przyprawy: sól, pieprz, majeranek
natka pietruszki
Wykonanie:
Cebulę dzielimy na piórka, podsmażamy w dużym garnku. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, dodajemy do cebuli i chwilę smażymy. Następnie zalewamy bulionem. Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Podgotowujemy w osobnym garnku, gdy są na pół miękkie przekładamy do zupy. Wędlinę pokrojoną w kostkę podsmażamy na patelni i dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Na końcu zabielamy śmietaną i posypujemy natką.
Cebulę dzielimy na piórka, podsmażamy w dużym garnku. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, dodajemy do cebuli i chwilę smażymy. Następnie zalewamy bulionem. Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Podgotowujemy w osobnym garnku, gdy są na pół miękkie przekładamy do zupy. Wędlinę pokrojoną w kostkę podsmażamy na patelni i dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Na końcu zabielamy śmietaną i posypujemy natką.
Przypadkowo trafiłam na stronkę wpisuje do ulubionych gratuluję pomysłów,będę zaglądać i korzystać
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Dziękuję i również pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń