Kurczak w sosie curry
Składniki na 2 porcje:
1 pierś z kurczaka
przyprawy: sól, pieprz
Na sos curry (4 porcje):
1 mała cebula
1 małe, słodkie jabłko
1 łyżeczka mąki ziemni
pół szklanki mleka
pół szklanki bulionu wołowego
łyżka masła
przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżeczki curry
Wykonanie:
Filet z kurczaka umyć, przekroić wzdłuż na 2 cieńsze plastry. Przyprawić solą, pieprzem, odstawić na kilkanaście minut. Następnie usmażyć na oliwie, po usmażeniu trzymać w cieple (można zawinąć w folię aluminiową).
Sos: cebulę drobno siekamy, podsmażamy na łyżce masła (nie rumienimy). Mleko mieszamy z bulionem (ja użyłam połowy kostki wołowej). Jabłko trzemy na tarce o grubych oczkach, mąkę rozprowadzamy 3 łyżkami wody. Do mleka z bulionem dodajemy rozmieszaną mąkę, jabłko oraz curry. Dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do przesmażonej cebuli i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut ciągle mieszając. Następnie sos przecieramy przez sito i gotujemy jeszcze około 3 minut. Filet ułożyć na talerzu, polać sosem. Podawać z ryżem. Sos dość pikantny. Polecam!!
Twój przepis zagościł dzisiaj na moim stole, przepis na sos "BOSKI" gorąco polecam, fajne lekkie danie.
OdpowiedzUsuńGośka
zawsze się zastanawiam jak podać ryż, żeby wyglądał tak jak na Twoim talerzu... a sos, zgadzam się boski. ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Podanie ryżu jest bardzo proste: bierzemy małą miseczkę/kokilkę/filiżankę, przelewamy wodą, napełniamy ryżem, ugniatamy dobrze łyżką, z góry przykładamy talerz, następnie odwracamy do góry nogami cały czas trzymając talerz przy filiżance i ryż z filiżanki wysuwa się na talerz. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńRobiłam dzisiaj- wyszło pyszne, porównywalne z indyjską kuchnią! :) przepis zapisuję! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMonika
Irlandczycy bardzo lubia sos curry i robia go tak samo,dodaja tez odrobine mango chutney i dla wykwintnosci polowki winogron albo rodzynki ale to bardziej wyszukana wersja np.na uroczysta kolacje
OdpowiedzUsuńprzepis rewelacyjny sos wyszedł pyszny to już kolejny wypróbowany przepis oby tak dalej ***@
OdpowiedzUsuń