Nie ma Wielkanocy bez babki świątecznej,u mnie w tym roku babka marmurkowa. Polecam!!
Babka marmurkowa
Składniki:
25 dkg mąki pszennej
20 dkg cukru
4 jajka
20 dkg masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 łyżka wody
polewa czekoladowa do dekoracji
Wykonanie:
Masło roztapiamy, odstawiamy do przestygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy na puszystą, jasną masę. Następnie dodajemy stopniowo masło oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i lekko mieszamy. Ciasto dzielimy następnie na 2 równe części. Do jednej dodajemy kakao i łyżkę wody i miksujemy. Foremkę na babkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wylewamy do foremki: naprzemiennie kilka łyżek białej masy, potem ciemnej i tak do wyczerpania (ciasto powinno sięgać 2/3 wysokości foremki). Babkę pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Gdy ostygnie dekorujemy polewą czekoladową.
A może być margaryna? Mam ochotę upiec zaraz, a mam mało masła...
OdpowiedzUsuńMoże być margaryna :)Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję za szybko odpowiedź - biorę się za pieczenie:))
OdpowiedzUsuńPowodzenia i smacznego :)
OdpowiedzUsuń