sobota, 7 maja 2011

Łosoś po raz kolejny

Wybaczcie, że tak się powtarzam z tym łososiem, ale tak Nam smakuje że często u Nas gości na stole. Dzisiaj z delikatnym sosem  miętowo -  bazyliowym. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Do tego faszerowane ziemniaczki i sałatka... mniam!

Łosoś w sosie miętowo - bazyliowym


Składniki na 2 porcje:

Na sos miętowo - bazyliowy:

100ml śmietanki 30%
2 łyżki liści mięty
pęczek bazylii
100ml gęstej śmietany 18%
ząbek czosnku
łyżeczka soku z cytryny
odrobina cukru
przyprawy: sól, pieprz

Dodatkowo:
2 kawałki łososia (około 25 dkg)
sok z cytryny
2 łyżki oliwy
przyprawy: sól, pieprz (ja użyłam cayenne)

Wykonanie:
Sos: śmietankę 30% wlewamy do niedużego rondelka, do tego dodajemy liście mięty i bazylii i zagotowujemy. Następnie zdejmujemy z ognia i miksujemy. Sos przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy cukier, sok z cytryny oraz przekrojony ząbek czosnku. Następnie wlewamy śmietanę 18% i ponownie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i wyjmujemy czosnek
Łosoś: łososia skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy na folii aluminiowej i polewamy oliwą. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Rybę układamy na talerzach i polewamy sosem. 




Ziemniaczki faszerowane


Składniki na 8 połówek:

 4 średnie ziemniaki
1 mozzarella
4 łyżki ketchupu
suszona natka pietruszki
przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:
Ziemniaki (nie obrane) dokładnie myjemy, osuszamy i nakłuwamy kilka razy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ziemniaki układamy bezpośrednio na kratce piekarnika (ja zawinęłam każdy z osobna w folię aluminiową) i pieczemy 1-1,5 godziny w zależności od ich wielkości (u mnie po 60 minutach były gotowe). Wyciągamy i studzimy. Następnie każdy ziemniak koimy na pół  delikatnie wydrążamy środek pozostawiając skórki. Środek ziemniaków wrzucamy do miski, dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę, ketchup, przyprawy i natkę. Tak przygotowanym farszem wypełniamy skórki ziemniaków i układamy w naczyniu żaroodpornym (ja wykorzystałam foremkę do muffin :)). Wkładamy na 15 min do piekarnika (180stopni), aby ser się stopił i ziemniaczki podgrzały. 


2 komentarze:

  1. fajne! ja rowniez jestem milosniczka tej rybki,odkad skosztowalam po raz pierwszy czesto pojawia sie na moim stole.Ja osobiscie jednak podaje ja w sosie koperkowym,ktory idealnie pasuje do ryb,sprobuj ,polecam....a sosik robi sie bardzo szybko...pol kostki rosolowej ,lyzka maki niecala ,2 lyzki koperku,troche maselka i jeszcze troche przypraw i jest naprawde pyszne););)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno wypróbuję z sosikiem koperkowym, każda zielenina mnie skusi :)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...