niedziela, 22 maja 2011

Risotto

Tradycyjne włoskie risotto to ryż ugotowany w taki sposób, że każde ziarenko jest osobne i jędrne, a razem łączy je kremowy sos powstały z powolnego gotowania ryżu w białym winie i bulionie. Risotto przyrządza się ze specjalnego ryżu (np. arborio) podsmażonego na tłuszczu razem z cebulą lub czosnkiem (lub jednym i drugim), gotowanego z dodatkiem białego wytrawnego wina, a następnie podlewanego rosołem. Po ugotowaniu ryż miesza się z parmezanem, masłem, śmietaną lub jogurtem. Risotto można przyrządzać z różnymi dodatkami, z mięsem drobiowym, rybami, owocami morza, warzywami lub grzybami. U mnie dzisiaj risotto z zielonym groszkiem. Pyszne i kremowe.

Risotto z zielonym groszkiem

Składniki na 3-4 porcje:

200g ryżu do risotto (np. arborio)
1 cebula
ząbek czosnku
150g mrożonego groszku
150ml białego wytrawnego wina
500ml bulionu warzywnego
2 łyżki parmezanu pokrojonego w plasterki
łyżka masła
2 łyżki śmietany
przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:
Groszek rozmrozić wcześniej. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na łyżce oliwy. Następnie dodajemy ryż i smażymy chwilkę ciągle mieszając. Do ryżu małymi partiami wlewamy wino i bulion. Dusimy mieszając często, aż ryż wchłonie płyn i znowu podlewamy i tak do wyczerpania wina i bulionu. Pod koniec gotowania dodajemy groszek. Na końcu risotto mieszamy ze śmietaną, masłem i parmezanem, przyprawiamy solą i pieprzem. Risotto należy zjeść zaraz po przyrządzeniu, nie odgrzewa się go.


U Nas risotto podane było do łososia w koperkowo - musztardowej marynacie. Kruchy i soczysty pasował idealnie do ryżu.

Łosoś w marynacie koperkowo - musztardowej



Składniki na 2 porcje:

2 kawałki łososia (około 250g)
łyżka posiekanego koperku
2 łyżki musztardy (średnio ostrej)
przyprawy: sól, pieprz
łyżka oliwy

Wykonanie:
Łososia nacieramy solą i pieprzem. Musztardę mieszamy z posiekanym koperkiem i smarujemy łososia. Odstawiamy na kilkanaście minut. Folię aluminiową skrapiamy oliwą, układamy rybę. Folię zwijamy (ale niezbyt ciasno) i szczelnie łączymy. Łososia pieczmy około 15 minut w 200 stopniach. Smacznego!!




4 komentarze:

  1. Pycha!!! zakochaliśmy się w łososiu, a zwłaszcza w tym koperkowo-musztardowym :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mąż dużo podróżuje i zajada się smakołykami, ale nie dał rady rozszyfrować z czym był łosoś :) Puchatka, z pewnością nie jeden raz go zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Miało być PYCHOTKA :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się, że udało się męża czymś zaskoczyć :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...