poniedziałek, 25 lipca 2011

Ciasto marchewkowe

Pyszne, pełne witamin ciasto z marchewką z roli głównej na pewno zasmakuje każdemu. Jest wilgotne, długo zachowuje świeżość. Słodka marchew pozwala ograniczyć ilość cukru.



Ciasto marchewkowe

Składniki na tortownicę 24cm:

Na ciasto:
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki soli
4 jajka
pół szklanki cukru
ok. 500g startej marchewki
2 łyżki orzechów włoskich (u mnie migdały)
1/4 szklanki oleju
2 łyżki soku z pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Na masę kremową:
250g chudego serka kremowego
2 łyżki miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
odrobina otartej skórki z cytryny
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:
garść posiekanych orzechów do posypania

Wykonanie:
Ciasto: mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do miski, dodajemy cynamon i sól. Do osobnej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na jasną, gładką, puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo suche składniki i delikatnie mieszamy. Dodajemy również marchew, olej, sok i skórkę z pomarańczy, wanilię oraz 2 łyżki posiekanych orzechów. Lekko mieszamy. Masę wylewamy na wyłożoną papierem tortownicę (można piec na kwadratowej blaszce). Ciasto pieczemy w 180 stopniach 50-60 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone). Ciasto studzimy. 
Masa kremowa: serek mieszamy z miodem, wanilią, sokiem i skórką z cytryny. 
Zimne ciasto kroimy na pół, przekładamy masą, również wierzch ciasta smarujemy serkiem i posypujemy orzechami.



2 komentarze:

  1. Jaki najlepiej serek zastosować? czy może być mascarpone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być mascarpone, ja użyłam zwykłego serka kremowego np. Piątnicy takiego jak w linku poniżej. Pozdrawiam
      http://piatnica.com.pl/p/twoj-smak-naturalny-135g

      Usuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...