środa, 27 lipca 2011

Frappe coffee

Kawa Frappe to kawa na zimno, zrobiona z kawy rozpuszczalnej z dużą ilością pianki. Jest bardzo popularna w Grecji i na Cyprze. Kawę można przygotować w ręcznym shakerze, ja użyłam spieniacza do mleka.


Frappe coffee

Składniki:

2 łyżki kawy rozpuszczalnej
100ml zimnej wody
2 łyżeczki cukru (cukier stosujemy wg uznania, jeśli ktoś nie słodzi pomijamy)
150ml zimnego mleka
kilka kostek lodu

Wykonanie:
Do wysokiej szklanki wsypujemy kawę, cukier i wlewamy około 3 łyżek zimnej wody. Spieniaczem miksujemy wszystkie składniki, aż powstanie wysoka na kilka centymetrów pianka. Do tego dolewamy resztę zimnej wody oraz mleko i wrzucamy lód. Podajemy ze słomką, którą mieszamy kawę w trakcie picia. Mleko można pominąć, a dodać więcej wody.



2 komentarze:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...