czwartek, 25 sierpnia 2011

Zupa gulaszowa z kiełbasą

Dzisiejsza zupa to propozycja na szybki, tani i sycący obiad. Dania jednogarnkowe z powodzeniem mogą zastąpić cały obiad :) Zupa ma słodki smak, gdyż dodaje się do niej cukier oraz słodkie warzywa jak marchew czy ziemniak.


Zupa gulaszowa z kiełbasą

 Składniki na około 4 porcje:

4 średnie marchewki
4 ziemniaki
1 cebula
łyżeczka cukru
2 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki śmietany
kawałek cienkiej kiełbasy (u mnie toruńska)
przyprawy: sól, pieprz, kolendra
natka pietruszki

Wykonanie:
Marchew, ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy i kroimy w większą kostkę. W dużym rondlu rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, podsmażamy cebulę. Po chwili dodajemy marchew, ziemniaki i chwilę dusimy. Następnie dodajemy cukier, przyprawiamy solą, pieprzem i kolendrą, dodajemy bulion i dusimy, aż warzywa zmiękną. Kiełbasę kroimy w plasterki, rumienimy na suchej patelni i dodajemy do zupy. Natkę siekamy, dodajemy wraz ze śmietaną do garnka. Mieszamy i chwilę podgrzewamy. W razie potrzeby mocniej doprawić.

1 komentarz:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...