wtorek, 11 października 2011

Bułki nadziewane 3 serami

Wyśmienite bułeczki, do których nie potrzeba już żadnych dodatków. Mięciutkie i delikatne, z farszem serowym. Po całkowitym wystudzeniu można je zamrozić, a po rozmrożeniu lekko podgrzać w piekarniku.
 Polecam!


Bułki nadziewane 3 serami

Składniki na 4 bułki:

Na ciasto:
125 ml mleka
20g drożdży
szczypta cukru
250g mąki pszennej
łyżeczka soli
60g miękkiego masła

Na nadzienie:
100g sera typu Camembert
100g tartego sera żółtego (ementalera)
100g serka naturalnego
1 jajko
2 łyżki posiekanego szczypiorku
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka

Wykonanie:
Ciasto: mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy wyrośnięte drożdże oraz miękkie masło i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką, ciasto powinno ładnie odchodzić od stolnicy. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Następnie dzielimy je na róne4 części, każdą rozpłaszczyć na okrągły placek.

Nadzienie: camembert kroimy w kostkę, dodajemy starty ser żółty, serek naturalny, szczypiorek, jajko, przyprawiamy pieprzem, solą i papryką.

Na każdy placek nakładamy 1/4 farszu, brzegi sklejamy i formujemy bułeczki. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Lekko studzimy na kratce, podajemy ciepłe.



6 komentarzy:

  1. chyba wiem co w najbliższym czasie zapełni moją zamrażarkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam zatem zrobic z podwójnej porcji :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. A serek naturalny, to taki puszysty twarożkowy? Bo mam już wielkiego smaka na te bułeczki i chcę się upewnić :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, serek naturalny to taki kremowy serek twarożkowy. Ja dałam taki typu Philadelphia.

    OdpowiedzUsuń
  5. te buleczki sa na pewno bardzo pyszniutkie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjne przepisy, codziennie jakas niespodzianka;)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...