środa, 2 listopada 2011

Ciasto 3 Bit

Wyśmienite ciasto na każdą okazję! Bez pieczenia, bez skomplikowanych czynności. Zamiast biszkoptu - herbatniki. Można kupić gotową masę krówkową, wtedy czas przygotowania jeszcze się skróci. Wierzch można polać polewą czekoladową, u mnie starta czekolada. Ciasto lekkie, smaczne, efektowne. Polecam!



Ciasto 3 Bit

Składniki na blaszkę 26x26cm:

6 małych opakowań herbatników maślanych

Na masę krówkową:
puszka mleka skondensowanego lub gotowa masa krówkowa

Na masę budyniową:
1 margaryna
1 budyń waniliowy
0,5 l mleka
3 łyżki cukru

Na masę śmietanową:
0,5 l śmietanki kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:
kilka kostek gorzkiej czekolady

Wykonanie:
Masa krówkowa: mleko skondensowane gotujemy 2 godziny (gotową masę również musimy chwilę potrzymać we wrzątku, żeby lepiej się rozsmarowała). Na kwadratową tortownicę wykładamy herbatniki i na nie wylewamy jeszcze ciepłą masę z mleka skondensowanego. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników i odkładamy do ostygnięcia. 
Masa budyniowa: budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem 3 łyżek cukru. Margarynę ucieramy i łączymy z zimnym budyniem. Wykładamy na warstwę herbatników i przykrywamy kolejną. 
Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach zimnej wody, po kilku minutach lekko podgrzewamy do rozpuszczenia. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy przestudzoną żelatynę i miksujemy razem. Wykładamy na herbatniki. 
Ciasto schładzamy w lodówce minimum 2-3 godziny, najlepiej całą noc, wtedy herbatniki zmiękną. Przed podaniem wierzch ciasta dekorujemy startą czekoladą.  Lekkie i smaczne!!!

11 komentarzy:

  1. Pycha:) bardzo kusząco wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale zbieg okoliczności!
    właśnie kupiłam herbatniki, by zrobic 3bit na herbatnikach na niedzielę xd

    bardzo kusząco wygląda. mniaaam... ;]

    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. super! polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo pysznie wygląda:)mam tylko pytanie.Namaczasz w
    czymś herbatniki?

    OdpowiedzUsuń
  5. Herbatnikow namaczac nie trzeba, jesli ciasto schladza sie przez kilka godzin to one miekna. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. zrobiłam jest przepyszne ,dziękuję za przepis i polecam wszystkim łasuchom

    OdpowiedzUsuń
  7. Pati,a czy na masę budyniową zamiast margaryny można dać masło??

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszne!!! Uwielbiam Twoje przepisy - są NIEZAWODNE:)
    Serdecznie polecam i pozdrawiam:)
    Sylwia

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...