wtorek, 28 lutego 2012

Kurczak w orzeszkach

Chińskie danie w 30 minut. Kurczak w pysznym sosie z orzeszkami i papryką świetnie nada się na obiad lub kolację. Danie jest szybkie i bezproblemowe. Polecam!



Kurczak w orzeszkach

Składniki na 4 porcje:

2 piersi z kurczaka
 1 zielona papryka
1 cebula
szklanka orzeszków ziemnych lub nerkowca
przyprawy: sól, pieprz, curry

Na sos:
2 szklanki bulionu drobiowego
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka cukru
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
sól, pieprz

Wykonanie:
Piersi kroimy w paski, oprószamy solą, pieprzem, curry i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie podsmażamy na łyżce oliwy i przekładamy do miseczki. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paseczki. Cebulę z papryką podsmażamy na oliwie około 3 minut. Odstawiamy. 
Sos: wszystkie składniki mieszamy w rondelku lub woku, podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kurczaka i chwilę razem podgrzewamy. Dodajemy warzywa, orzeszki, mieszamy i kilka minut razem dusimy. Podajemy z ryżem.



3 komentarze:

  1. uwielbiam takie dania, czasami nawet myślę czy nie robię ich za często ;) możliwość kreowania nowych smaków, kombinowania z dodatkami - coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha! już nie mogę się doczekać, kiedy wyczaruję taki obiadek! dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Siemanko :) Nigdy nie gotowałem ani mnie to nie jarało , ale gdy zobaczyłem ten przepis pomyślałem , że to może być coś niecodziennego o ciekawym smaku ;)przygotowałem i smakowało wszystkim domownikom , także przygodę z kulinariami rozpoczełęm udanie.Dziękuje i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...